Režisérka Remundová natáčí v Bečově dokument o vzácném relikviáři

  • 2
Netradiční, možná až revoluční podobu bude mít nová expozice relikviáře sv. Maura, kterou ještě letos uvidí návštěvníci na Státním hradě a zámku Bečov nad Teplou. Druhou nejcennější movitou památku v republice pomůže představit i dokument, který na Bečově natáčí režisérka Theodora Remundová.

Cílem expozice je představit návštěvníkům příběh relikviáře hned z několika úhlů pohledu. A především je vyprovokovat k zamyšlení.  

„Snažíme se expozici posunout poměrně nezvyklým směrem. Chceme, aby návštěvníkům vyprávěla o relikviáři, ale z více pohledů. Nastolujeme otázku, kdo je vlastně majitelem relikviáře. Církev? Rod Beaufort-Spontin, který Bečov vlastnil a relikviář ukryl pod podlahu kaple? Nebo český stát? Právně je to jasné, ale z morálního hlediska je tam těch možností víc,“ řekl  Michal Medek, ředitel Ústavu pro interpretaci místního dědictví České republiky, který za vznikem nové expozice stojí. 

Podobně rozporuplný je i příběh objevení památky, který vypráví socialističtí detektivové.

„Proti tomu stojí slova obchodníka a lovce pokladů Dannyho Douglase, který chtěl relikviář z Československa získat. Jiný je samozřejmě i pohled bývalých majitelů relikviáře, rodu Beaufort-Spontin. Nezodpovězených otázek kolem relikviáře je hodně a my bychom chtěli v tomto ohledu návštěvníka tak trochu znejistit a vyprovokovat k přemýšlení,“ nastínil Medek.

Součástí expozice tak budou i jednotlivé audiovizuální vstupy, které v Bečově natáčí Theodora Remundová.

Vedle pamětníků, historiků a představitelů církve dostal příležitost v dokumentech promluvit i Christian Fridrich, zástupce rodu Beaufort-Spontin, jemuž do roku 1946 hrad, zámek i relikviář patřily. 

„Ten dokument by neměl zahlušit celek. Nakonec nejdůležitější je samotná návštěva u relikviáře a názor, který si návštěvník udělá,“ řekla Theodora Remundová, která se podle svých slov snaží, aby jednotlivé vstupy měly hlubší smysl a aby návštěvník relikviář nevnímal pouze jako zlatý předmět, který má obrovskou cenu. 

Hotová expozice se poprvé slavnostně otevře 24. listopadu, návštěvníkům ji správa hradozámeckého areálu plánuje zpřístupnit poslední víkend v listopadu.