Školy, o kterých se jako o kandidátech na zavření mluví, nemohou dělat pořádný nábor a učitelé neustále pracují v nejistotě, jestli nepřijdou o zaměstnání. Ilustrační snímek

Školy, o kterých se jako o kandidátech na zavření mluví, nemohou dělat pořádný nábor a učitelé neustále pracují v nejistotě, jestli nepřijdou o zaměstnání. Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Náměstek Sloup v utajovaném návrhu počítá se zrušením tří středních škol

  • 5
Začíná jít do tuhého, hraje se o budoucnost tří menších středních škol v Karlovarském kraji. Náměstek hejtmana pro oblast školství Václav Sloup (KSČM) po půl roce dokončil utajovaný návrh, v němž v první variantě počítá se zrušením průmyslovky v Lokti, odborné školy a učiliště v Nejdku a také obchodní akademie a gymnázia v Chodově.

Druhou možností je zavření některých oborů na různých školách. Ve snaze, aby informace předčasně neunikly z krajského úřadu na veřejnost, Sloup opět označil dokument k rušení škol jako důvěrný.

Návrh na změny ve školství

1. varianta - zrušení tří škol

  • SPŠ Loket - zavřít a sloučit s ISŠTE v Sokolově. Žáci i pedagogové přejdou do Sokolova
  • Střední odborná škola v Nejdku - rozdělit. Část technická přejde do SPŠ Ostrov a část se sloučí s SOU stravování a služeb v Karlových Varech
  • Gymnázium a obchodní akademie v Chodově - zrušit

2. varianta - snížit nabídku oborů v různých školách
Například zavřít obor informační technologie v Ostrově, informatika v ekonomice v Aši.

Materiál, jehož obsah MF DNES zná, rozeslal jen kolegům v radě. V pondělí o něm bude jednat krajská vláda a asi ještě do konce roku zastupitelstvo.

V Lokti se proti zavírání průmyslovky postavilo celé zastupitelstvo. Starosta Zdeněk Bednář návrh označil za "chorou myšlenku" a pohrozil, že s transparentem v ruce půjde protestovat na krajský úřad. Městem koluje petice.

Ředitel ohroženého nejdeckého učiliště Josef Dvořáček varoval, že studenti by museli dojíždět jinam a vzdělání se pak stane hůře dostupné pro žáky z příjmově slabších rodin. "Sníží se konkurenceschopnost měst, z nichž mají školy zmizet. A poroste  riziko zvýšení nezaměstnanosti v příhraničí," míní ředitel.

Dvořáček tvrdí, že nemá problém naplnit klíčové obory. "Zájem o ně je vysoký, naši absolventi nefigurují v evidenci úřadu práce," dodal ředitel.

Z plánu kraje není nadšena ani strojírenská společnost Witte Nejdek, druhý největší zaměstnavatel v regionu. S místní školou spolupracuje a pomáhá vychovávat specialisty prostřednictvím exkurzí, přednášek i odborného výcviku přímo v provozech firmy.

"Zachování oboru nástrojař je pro nás - strojírenské podniky - důležité. Tento obor musí již ve škole jít s dobou co do obsahu a technologií. Z ekonomického pohledu je bezpochyby výhodnější centralizovaná výuka technických oborů s co nejmodernějším vybavením a postupy," uvedl jednatel Witte Nejdek Václav Jeništa.

Ředitelé vyzývají k přijetí závazné koncepce

Napětí ve školství roste. Ve čtvrtek se ozvali ředitelé 23 středních škol v regionu. Podepsali se pod výzvu směrem ke krajským radním a zastupitelům. Žádají urychlené přijetí závazné koncepce, která povede ke stabilitě a utne už nejistotu i spekulace na téma, které školy půjdou z kola ven.

Ředitelé si uvědomují, že žáků ubývá a volných míst ve třídách přibývá. Posteskli si, že jim chybí oficiální informace, co vlastně kraj chystá. Tedy kterých škol se dotkne možné rušení a změny vyučovaných oborů.

"Takový stav je dlouhodobě nepřijatelný, protože za těchto podmínek není možné plánovat rozvoj školy v žádném směru. Situace je stejně nepřehledná také pro žáky a rodiče. Je nepřijatelná i pro zaměstnance a není únosná pro orgány měst, v nichž se školy nacházejí," napsali ředitelé.

Školy, o kterých se jako o kandidátech na zavření mluví, nemohou dělat pořádný nábor a učitelé neustále pracují v nejistotě, jestli nepřijdou o zaměstnání. "Je nám jasné, že řešení problematiky školství nemá jednoduché řešení, ale situaci neřešit a ponechávat celé školství v nejistotě je daleko horší," apelují společně ředitelé.

Komunisté argumentují, že dětí ve školách ubývá

Náměstek hejtmana Václav Sloup ve čtvrtek odmítl na otázky MF DNES odpovědět s tím, že se k záležitosti vyjádří až v úterý po zasedání krajské vlády.

Dá se očekávat, že se nad citlivým návrhem střetne KSČM s ČSSD. Sociální demokraté se staví ke Sloupově snaze poměrně rezervovaně a kriticky, zatímco komunisté práci stranického kolegy spíš podporují.

"Ještě o tom povedeme velkou diskusi a jsem si jist, že tohle není definitivní verze. Nejsme pro rušení škol, pokud to není nezbytně nutné," řekl náměstek hejtmana Martin Havel (ČSSD). Totéž už dříve pronesl i hejtman Josef Novotný.

Komunisté argumentují, že dětí ve školách ubývá. "Nelze věc řešit tak, že kraj bude provoz škol dofinancovávat. Souvisí to i s aprobovaností učitelů, vše se pak odráží na kvalitě výuky," prohlásil náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM). Školy dostávají peníze na chod od státu podle počtu žáků.

Klub krajských zastupitelů za ČSSD o Sloupově návrhu už jednal, ale materiál prý nikdo ze zastupitelů nedostal do ruky. "Byla to taková planá debata, protože nikdo zprávu nečetl," poznamenal jeden z účastníků schůzky. Radní za KSČM se před jednáním krajské vlády poradí v pátek.

V koaliční smlouvě se KSČM a ČSSD zavázaly, že nelze partnera v krajské vládě přehlasovat těsnou většinou 5:4 (to je poměr komunistů a sociálních demokratů v radě). Je třeba získat aspoň 6 hlasů, tedy i od někoho z druhé strany. "Dáváme přednost širší shodě, jinak by to bylo kontraproduktivní," potvrdil Borka za KSČM.