Tempo závodu od počátku udávala skupina keňských běžců. Ti si také mezi sebou...

Tempo závodu od počátku udávala skupina keňských běžců. Ti si také mezi sebou rozdělili medaile | foto: Martin Stolař, MAFRA

V Karlových Varech padaly rekordy, ale také skončila jedna kariéra

  • 2
Loňský rekord Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary překonali muži, ženy i nejlepší muž mezi Čechy. Nestor českých vodičů Miloš Škorpil se v lázeňské metropoli představil v této roli naposledy.

Elijah Serem, Mulu Sebokaová a Jan Kreisinger. U těchto tří jmen bude po třetím ročníku Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary napsáno: „Rekord závodu“. Keňský závodník čase 1:01:01 překonal ten loňský o 20 vteřin, Etiopanka posunula poté co 21 kilometr zvládla za 1:09:11 rekord o šest vteřin a Čech, který zaběhl čas 1:07:18 vylepšil nejlepší tuzemský čas o plnou minutu a 25 vteřin.

Jediný rekord, který odolal, je ten, který vloni vytvořila Ivana Sekyrová ze Sokolova. Petře Kamínkové, která doběhla jako nejlepší z Češek, se její loňský čas 1:17:57 překonat nepodařilo.

Zatímco nejlepší závodníci si v cíli vychutnávali svůj triumf, na trati Mattoni 1/2 Maratonu Karlovy Vary ještě stále běžel jeho nenápadný hrdina Miloš Škorpil z Chebu. I letos se totiž ujal role takzvaného vodiče. Jenomže už naposledy.

„Vodiče jsem na českých podnicích zakládal, měl jsem je na starosti. Myslím si, že 20 let je dost dlouhá doba na to, aby si člověk našel nějakou jinou cestu,“ vysvětlil své rozhodnutí Škorpil.

Za svou kariéru „odtáhl“ více než tisíc závodních kilometrů. Myšlenka na to, že by i v České republice zavedl funkci vodičů, vznikla při jeho účasti na zahraničních závodech, kde tato funkce byla běžná. Za svou kariéru vychoval už stovky svých nástupců. „A teď se budu věnovat už jenom závodění,“ dodal Miloš Škorpil.