Opravená lávka pro cyklisty v Mostově na cyklostezce Cheb - Karlovy Vary. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Cyklisté se už na Chebsku neproplétají mezi auty, lávka přes Ohři otevřela

  • 1
Cyklisté na Chebsku se dočkali. Na páteřní krajské cyklostezce v Mostově už je otevřena zrekonstruovaná lávka přes řeku Ohři. Most pro pěší a cyklisty, který byl kvůli nevyhovujícímu stavu několik let uzavřený, nechal za milion korun opravit Karlovarský kraj.

„Jsme velmi rádi, že most opět funguje. Objízdná trasa byla vedená hodně nešťastně. Hlavně v létě, kdy do sušičky obilí v Nebanicích jezdí řada nákladních automobilů, se mezi vozy proplétali cyklisté na kolech, někdy i s malými dětmi. U zavřené lávky často zněla tak jadrná slova, že je nelze publikovat,“ uvedla Alžběta Derahová, starostka Odravy, pod jejíž správu Mostov náleží.

Železobetonová lávka byla vzhledem k nevyhovujícímu technickému stavu uzavřena už v roce 2015. Patřila tehdy obci Odrava, ta však na rekonstrukci neměla peníze. Kraj proto loni vyjednal s obcí, že lávku převezme do svého vlastnictví a následně ji opraví.

Zastupitelstvo Odravy s převedením lávky souhlasilo v závěru loňského srpna. Hned poté, co záměru dali zelenou i krajští zastupitelé, práce začaly. „Jsem ráda, že se podařilo lávku v tak krátkém čase opět zpřístupnit,“ řekla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

V rámci rekonstrukce opravila stavební firma například příčné spáry v asfaltovém krytu mostovky, lávka také dostala nové, vyšší zábradlí. Také původní nepraktické zábrany z trubek nahradily bezpečnější retardéry. Změnilo se i okolí. Zmizely náletové dřeviny a neprostupné keře.

„Máme už připravený projekt na vybudování nové lávky, na jejíž stavbu bychom chtěli získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle dokumentace by náklady měly dosáhnout výše 12,4 milionu korun. Pokud půjde všechno podle plánu, stavba by mohla začít ještě letos,“ doplnil náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Martin Hurajčík.