Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O Zámecký park v Ostrově pečují arboristé, chystají jeho mapu

  12:22
V Zámeckém parku v Ostrově na Karlovarsku muselo jít k zemi šest stromů. Všechny kvůli bezpečí návštěvníků. O kácení rozhodl odborný tým arboristů, který se do parku vrátil po dvanácti letech. Vede ho zahradní architektka a znalkyně v oboru dendrologie. Má vyhodnotit stav jednotlivých stromů, případně navrhnout další novou výsadbu.

Milena Nováková, zahradní architektka a znalkyně v oboru dendrologie při průzkumu v ostrovském zámeckém parku. | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Překvapilo mě, v jak dobré kondici park je. V roce 2009, kdy jsme podobný průzkum dělali naposledy, to bylo mnohem horší. Všichni jsme tehdy řešili, proč tady najednou usychá tolik stromů a několik desítek slabých jedinců se tehdy muselo pokácet. Letos je ale všechno úplně jinak,“ konstatuje odbornice při prohlídce mladých lip, které lemují cestu vedoucí od městského hřbitova k letohrádku, přirozenému historickému středu Zámeckého parku.

Právě tuhle alej před lety zahradní architektka doporučila vysázet. „Tehdy tu vůbec nic nebylo, jen holý trávník, dneska se procházíte pod stromy, které už mají ke třem metrům,“ usmívá se Milena Nováková.

Při vyhodnocování tehdejšího dendrologického průzkumu zahradní architektka zároveň doporučila postup, jak vytipované problematické stromy v parku nadále ošetřovat. Zdaleka ne všechny oslabené stromy jdou totiž ihned k zemi. Odborníci s nimi pracují třeba i několik let, pravidelně se za nimi vrací a pečují o ně.

To byl i případ převislého jasanu, výrazného solitéru v centru parku, a také téměř dvousetletého buku v jeho těsném sousedství. Zejména s jeho likvidací místní dlouho nesouhlasili.

„Už v roce 2009 ale bylo jasné, že strom chřadne. Jeho obvodové větve usychaly, takže jsem navrhla stromu odlehčit, prosvětlit mu korunu a zbavit ho suchých, poškozených a v koruně se křížících větví. Leckdy takový zásah znamená, že se strom zrevitalizuje. Bohužel tento buk chřadl dál,“ popisuje odbornice letitou snahu strom zachránit.

Po podrobnějším zkoumání v průběhu dalšího dendrologického průzkumu letos na jaře Milena Nováková rozhodla, že se strom musí pokácet. Už měl totiž i silně poškozené povrchové kořeny a vysoko na kmeni dřevokazné houby.

„K aktivaci působení dřevních hub a následnému rozvoji hniloby dochází u poškozených a oslabených stromů často. To pak přispívá k chřadnutí a následně i k odumření stromu,“ vysvětluje dendroložka a pokračuje:

„Kácení bohužel i bohudíky k našemu řemeslu neodmyslitelně patří a  rozhodně to není sprosté slovo. Abychom totiž mohli vytvářet krásné zahrady a parky, začíná to i končí sekerou a pilou. Tak to zkrátka je. Třeba topol je už po čtyřiceti letech křehká dřevina a musí být odstraněn, naopak duby vydrží mnohem déle, stejně jako třeba lípy. I s velkými dutinami uvnitř kmene dokážou bez větších problémů žít klidně i celé století.“

Záchrana stojí tisíce

Takových lip roste v ostrovském Zámeckém parku hned několik a všechny jsou pravidelně ošetřovány. Na rozdíl od nich jsou momentálně v ohrožení dvě borovice hedvábné a s nimi i další téměř osmdesátiletý buk.

Také jemu už usychají obvodové větve a arboristy teď čeká filigránská práce. Pečlivě budou jednotlivé větve odstraňovat, aby si strom zachoval typický tvar koruny, ale zároveň se mu ulevilo.

„Vždycky je velmi náročné rozhodnout o tom, co pokácíme a co budeme dál ošetřovat. V průběhu let stojí péče o jednotlivé stromy desítky tisíc korun a tyhle peníze se nesmí investovat zbytečně. Na druhou stranu je nemyslitelné ponechat v centrálním parku umírající strom, který je nebezpečný, jen proto, že se bojím, co na kácení řeknou lidi,“ dodává Milena Nováková.

I ji ale mrzí, že se musel odstranit třeba i převislý jasan nedaleko vchodu do letohrádku. Ten už byl v době zásahu téměř suchý a ve kmeni měl velkou dutinu.

Město dostane brzy mapu

Součástí dendrologického průzkumu, který právě skončil, byla i příprava pro vytvoření podrobné mapy s analýzou dendrobiologického potenciálu parku.

„V mapě bude popsáno bezmála 1 600 stromů a významných solitérních tvarovaných keřů, které tu rostou, a my u nich hodnotíme jejich zdravotní stav, vitalitu, stabilitu, sadovnickou hodnotu, perspektivu a provádíme i dendrometrii. To znamená, že měříme obvod kmene nebo rozpětí koruny,“ popisuje Milena Nováková s tím, že město už za pár týdnů mapu, kde bude ke každému stromu přiřazen i speciální číselný kód s tabulkou, dostane.

„Z ní bude moci správce zeleně vyčíst, jak na tom ten který strom je a o všech stromech pak budou lidé, kteří se o park celoročně starají, vědět všechny potřebné údaje. Na základě vyhodnocení stavu dřevin bude také možné včas reagovat a zajistit jejich ošetření a nezbytné pěstební zásahy,“ uzavírá.

  • Nejčtenější

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dřina, ale i pády. Holky se zbláznily do koní, rodiče jim založili spolek

16. dubna 2024  13:38

Od útlého dětství chodila parta děvčat z Jenišova na Karlovarsku do stájí pečovat o koně. Tato...

Mariánské Lázně chtějí vybudovat balneologický park v Pottově údolí

18. dubna 2024  15:23

Pítka s minerální vodou, jezírka určená ke svlažení, potůčky k namáčení nohou či rukou, tůňky...

Depo úzkorozchodné dráhy Kateřina v rezervaci Soos je kulturní památkou

18. dubna 2024  12:31

Už jen několik dnů a technický unikát, úzkorozchodná drážka Kateřina v sousedství přírodní...

Parkoviště v kraji jsou plná, opět se mluví o stavbě parkovacích domů

18. dubna 2024  9:19

Až 250 vozidel by mohl pojmout chystaný parkovací dům u karlovarské Galerie umění. Jeho výstavba by...

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...