Přípravy na 55. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který začíná v...

Přípravy na 55. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který začíná v pátek. (17. srpna 2021) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Červený koberec i přísná opatření a potíže v dopravě. Festival začíná

  • 0
Karlovy Vary se oblékly do svátečního. Dnes začíná 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu, na kterém se představí řada hvězd. Letošní ročník se ale ponese v duchu přísných hygienických opatření. Karlovy Vary také čeká tradiční nápor dopravy.

Hned první hvězdou, která už ve čtvrtek odpoledne dorazila do Karlových Varů, je legendární Michael Caine, britský herec, držitel dvou Oscarů a řady dalších ocenění.

Dnes v 16 hodin pozdraví fanoušky z červeného koberce před hotelem Thermal. Při slavnostním zahájení převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. 

Začal prodej vstupenek na filmy 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (19. srpna 2021)

Michael Caine v Karlových Varech také osobně uvede komediální drama Best Sellers režisérky Liny Roesslerové, v němž ztvárnil mrzutého stárnoucího spisovatele, který se vydává na poslední literární turné.

Karlovy Vary letos uvidí dvaatřicet premiér, jednou z nich bude i dlouho očekávaný Zátopek, zahajovací snímek letošního ročníku festivalu. V hlavních rolích filmu, věnovaného slavnému československému atletovi Emilu Zátopkovi, se představí Václav Neužil a Martha Issová. Režie se ujal David Ondříček.

V rámci karlovarské světové premiéry se v sobotu uskuteční také koncert hudebnice Beaty Hlavenkové s Kapelou Snů v Domě ČT na Divadelním náměstí spojený s křtem desky s hudbou k filmu Zátopek. 

Festivalové dění letos opět zasáhne celý kraj. Kromě Karlových Varů uvidí vybraný film také diváci v Chebu, Mariánských Lázních, Sokolově, Ostrově a v Kyselce. Půjde o předpremiéru snímku Nejhorší člověk na světě dánského režiséra Joachyma Triera z programové sekce Horizonty. Kina ho uvedou v úterý.

Součástí slavnostního zahájení festivalu je koncertní podoba muzikálu Jesus Christ Superstar v legendární sestavě z pražského uvedení v divadle Spirála na Výstavišti. Představí se Kamil Střihavka, Dan Bárta, Bára Basiková a další za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru pod taktovkou Oty Balage. Akce začíná dnes ve 22.45 na prostranství před hotelem Thermal. Při poslední skladbě pak začne tradiční ohňostroj.

Do kina jen s páskou

Letošní ročník filmové přehlídky se nese v duchu přísnějších hygienických pravidel kvůli koronavirovým opatřením. Organizátoři zvýšili například počet pokladen, aby fanoušci nečekali v dlouhých frontách. K dispozici je jich 19 v areálu hotelu Thermal, další dvě u Grandhotelu Pupp a dvě ve stanovém městečku.

Kromě vstupenek budou filmoví fanoušci potřebovat také kontrolní pásku. Tu získají od Covid Control Teamů poté, co se prokážou svou bezinfekčností. Kontrolní pásku dostane každý z návštěvníků na ruku. Nemůže ji získat pro někoho jiného. Bez potvrzení o negativním testu, prodělání nemocnici či ukončeném očkování se nikdo nedostane na promítání a do festivalových prostor. 

Pro všechny pak platí povinnost nosit respirátory nebo nanoroušky. Testování pro festival zajišťuje Karlovarská krajská nemocnice ve spolupráci se společností Anygence.

Město čeká potíže v dopravě

Mezinárodní filmový festival s sebou každoročně nese i značný nárůst počtu automobilů. I když bývají strážníci po dobu konání festivalu shovívavější, nad vším oči nepřivřou.

„Primárně řešíme veřejný pořádek. Bohužel se ale každý rok setkáváme s bezohlednými řidiči, které prostě řešit musíme. Stání na chodníku či v křižovatce tolerovat nebudeme,“ upozornil Marcel Vlasák, velitel karlovarské městské policie.

Apel ze strany strážníků je jednoduchý. „Aby řidiči přemýšleli, než někde zastaví. Aby si špatným parkováním zbytečně nekomplikovali život. A aby dali na rady organizátorů festivalu, kteří na svých webových stránkách informují o možnostech bezproblémového parkování,“ doporučil velitel.

Z velkého parkoviště je to k Thermalu kousek

Jako nejvhodnější se v tomto ohledu podle něj ukazuje velké parkoviště v těsném sousedství dolního nádraží. „Pěšky se odsud lidé pohodlně dostanou za deset minut do centra festivalového dění,“ uvedl Vlasák.

Motorizovaní návštěvníci festivalu v letošním roce nemohou počítat s možností zaparkovat ve stoupání Bezručovy ulice nad kruhovou křižovatkou. Tato varianta v minulosti způsobovala jen problémy. 

„Řidiči nerespektovali značky, které vymezovaly povolenou odstavnou plochu. Nevhodně zaparkovaná auta pak komplikovala průjezd autobusů prudkou zatáčkou i průchod chodců po chodníku,“ vysvětluje jeden z důvodů, proč město od této varianty upustilo, velitel karlovarských strážníků. 

„Nově je taky zpoplatněné parkování ve Slovenské ulici v okolí letního kina. Motoristé zde za celodenní stání zaplatí 80 korun,“ upozornila Helena Kyselá, mluvčí karlovarského magistrátu.

Zahájení prodeje lístků na festivalové filmy:

19. srpna 2021

,