Filmoví nadšenci strávili chladnou noc ve frontě, první obdaroval Bartoška

  • 0
Desítky metrů dlouhá a odhadem pět stovek hlav čítající fronta se ráno vinula před karlovarským hotelem Thermal. Nadšení filmoví fanoušci v ní řadu hodin čekali na okamžik, kdy se poprvé otevřou pokladny s lístky na projekce 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Na ty nejzarputilejší čekalo uprostřed chladné noci překvapení. Dokonce prezidentské.

„K pokladnám jsem přišel už ve středu ve tři hodiny odpoledne,“ vylíčil boj o první vstupenky Pavel Kryl z Karlových Varů. Jak říká, na lístky si pokaždé takříkajíc přivstane. Letos si přivstal pořádně a bylo z toho první místo v dlouhé frontě.

O hodinu a půl později do Thermalu dorazila parta kamarádů z plzeňských vysokých škol. Jirka, Pavel, Ondra a Eliška jsou na festivalu potřetí. A stejně jako Karlovarák Pavel se dočkali příjemného překvapení. Kolem desáté v noci k nim totiž přišel sám prezident festivalu Jiří Bartoška. Pětici odměnil festivalovými pasy.

„Byl to pro nás skoro šok,“ prozradil pocity filmových fanoušků z Plzně Jirka.

Vzhledem k tomu, že se čtveřice, kterou brzy doplní další dva kamarádi, chystá v Karlových Varech zůstat do příští středy, pasy určitě využijí.

„Každý den chceme vidět dva až tři filmy. Dnes jsme sehnali vše, co jsme chtěli,“ pochvalovali si mladí Plzeňáci po čtvrthodině, kterou strávili u pokladny.

Spokojený byl i Pavel Kryl. Sehnal lístky na všech 11 filmů, které si z pestré nabídky letošního festivalu vybral. „Nejvíc se těším na půlnoční projekce,“ dodal.

O pohodlí pětice šťastných majitelů festivalových pasů i dalších tisíců návštěvníků Karlových Varů se po dobu konání svátku filmů bude starat vedle organizačního týmu i armáda brigádníků.

„Letos jich máme třináct set,“ uvedl Petr Lintimer, vedoucí festivalové produkce. Sehnat potřebný počet lidí byl podle něj trochu problém, nakonec se to ale podařilo.

„Zejména na manuální práce se ale lidé shánějí hůř,“ konstatoval.

Organizátoři festivalu přitom brigádníkům každoročně přidávají na penězích. „Dostanou i o tisíce korun navíc oproti minulému roku. Záleží pochopitelně na tom, jak dlouho pro festival za těch deset dní pracují,“ dodal Petr Lintimer.