Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kraj hází letišti záchranné lano, aby neskončilo v insolvenci

  9:11
Karlovarský kraj zachraňuje své letiště před možnými finančními potížemi. Poslal mu 10 milionů korun z loňského přebytku hospodaření. Letiště použije peníze na zaplacení nájmu a na investice. V letošním roce už by se mu mělo dařit díky nové lince ruské nízkonákladové společnosti Pobeda.

Letiště v Karlových Varech. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Čtyřletý nepříznivý vývoj dohnal mezinárodní letiště v Karlových Varech do úzkých. Stojí za tím pokles cestujících z Ruské federace i to, že hosté z Východu raději volili cestu do zdejších lázní přes Prahu. Kraj musel svému letišti hodit záchranné lano a poslal mu 10 milionů korun. Pokud by to neudělal, mohlo by v tom nejkrajnějším případě skončit až v insolvenci.

Situace už by se ale podle ředitele letiště Václava Černého neměla opakovat. „Díky spolupráci s ruskou nízkonákladovou Pobedou a tomu, jak se momentálně vyvíjí jednání o letech v příštím roce, jsem optimista. Myslím, že nic takového už letiště od kraje potřebovat nebude. S informacemi, které mám, se domnívám, že je to jednorázová pomoc,“ řekl.

Společnost peníze použije na investice související s certifikací, na základě které může letiště provozovat, a také na zaplacení nájmu Karlovarskému kraji. „Nájemné je okolo 8 milionů ročně s tím, že v roce 2016 vyslovilo vedení kraje v důsledku krize souhlas s odložením placení nájmu za rok 2016 na první polovinu letošního roku. Letos se tedy potýkáme s tím, že musíme splatit dva nájmy kraji z let 2016 a 2017,“ přiblížil krajský náměstek pro dopravu Martin Hurajčík.

Ačkoli je majitelem letiště kraj, společnost se podle něj musí chovat tržně a nemůže být od placení nájmu osvobozena. Poslední čtyři roky přečkalo letiště díky zisku, který vytvořilo před krizí.

Letošní výsledky nevypadají špatně

Výsledky za první měsíce letošního roku ale nevypadají zle. Pobeda, která před časem spojila Karlovy Vary s Moskvou, přepravila od svého spuštění už přes 10 tisíc lidí. „Loni to bylo 20 tisíc cestujících za celý rok s tím, že linka začala létat až 17. února. Nárůsty v březnu a dubnu jsou kolem 150 procent a je předpoklad, že letos odbavíme 50 tisíc cestujících,“ prozradil Černý.

Někteří zaměstnanci letiště ale nejsou se situací vůbec spokojeni. Například Jindřich Pletka, který ve společnosti pracuje 10 let. „Není běžné u žádné firmy, že její vedení dlouhodobě neřeší její ekonomickou situaci. O to více je smutné, když jde o firmu založenou krajem, který ve věci dlouhodobě nejedná,“ kritizoval. Zmínil rovněž, že zaměstnanci již několik let upozorňují bývalé i současné vedení kraje na postupnou devastaci letiště.

Další smutnou kapitolou je podle něj stav techniky a dalších prostředků zajišťujících bezpečnost, stejně tak služeb. Proti jeho tvrzení se však politici ohradili.

„Samozřejmě nespokojenost některých zaměstnanců vnímám, v každé firmě máte spokojené a nespokojené zaměstnance. Já jsem se s nimi sešel a budu se s nimi scházet pravidelně a reagovat na jejich podněty. Spokojený zaměstnanec je takový, který dostane dostatečnou výplatu. Zaměstnanci mají různé požadavky a přání, které se jim budeme snažit plnit, ale všechno něco stojí a potřebujeme na to peníze,“ opáčil Martin Hurajčík.

Jeho předchůdce, nyní krajský zastupitel Jakub Pánik, zase poukázal na to, že letiště během dobrých časů vytvořilo zisk a z něj samo dokázalo investovat. „Už to svým způsobem zpochybňuje, že by bylo vedení neschopné,“ reagoval. Zmínil přitom, že vize letiště čítá budoucích 10 až 15 let a lze očekávat, že letecká doprava bude stále zásadnější a také výnosnější. „Pojďme se bavit o tom, jak můžeme letišti pomoci,“ vyzval.

Vedení kraje se nyní snaží obnovit linky, které dříve fungovaly. Jde například o spojnici s Jekatěrinburgem či Petrohradem. Podle Martina Hurajčíka to ale není lehké, protože letecké společnosti mají stroje zamluvené dlouhodobě. „Jednat o tom budeme na příští a přespříští sezonu. Věřím, že to dobře dopadne a na letiště opět zamíří 100 tisíc cestujících ročně,“ uvedl.

Poměrně úspěšnou linku, která vloni spojovala krajské město a Tel Aviv, ale musí letiště oželet. Šlo o projekt soukromé mariánskolázeňské společnosti, která se podle náměstka nedohodla s leteckou společností. Podle hejtmanky Jany Vildumetzové má letiště potenciál, který podle jejího názoru není využívaný tak, jak by mohl být.

  • Nejčtenější

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Strážníci vytáhli osvědčený recept na neplatiče pokut. U dvou fungoval hned

19. dubna 2024

Premium Dva notoričtí neplatiči pokut z řad motoristů uvázli v síti karlovarských strážníků. Díky...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...