Letadlo pravidelné linky z turecké Antalye přistálo na letišti v Karlových...

Letadlo pravidelné linky z turecké Antalye přistálo na letišti v Karlových Varech. Střídání posádek. (15. června 2022) | foto: ČTK

Karlovarskému letišti pomohly lety do Turecka, příští rok přibude Kréta

  • 0
S obrovským zájmem veřejnosti se setkaly charterové lety cestovní kanceláře Čedok z Karlových Varů do tureckého letoviska Antalya. Podle mluvčí cestovní kanceláře Kateřiny Pavlíkové byly všechny spoje, které z karlovarského letiště začaly odlétat v polovině června, prakticky stoprocentně obsazené.

I to byl jeden z důvodů, proč společnost přidala další. Ten poslední odlétl z Karlových Varů ve středu 28. září.

„Termín přes zářijový státní svátek jsme přidali v průběhu léta, a reagovali tak na poptávku klientů, kteří chtěli na dovolenou vyrazit mimo prázdniny,“ vysvětlila navýšení termínů charterových letů Kateřina Pavlíková.

Díky zájmu turistů pak Čedok chystá sérii charterových letů i na příští rok. K Antalyi přibude i další destinace, řecký ostrov Kréta.

Ani tyto lety však v letošním roce nevedly ke zlepšení finanční situace karlovarského mezinárodního letiště. Jeho jednatelka Alice Justina Undus proto doufá, že v příštím roce k nim přibude i pravidelná linka. Velká letadla jsou totiž z ekonomického hlediska pro provoz letiště výhodnější.

Karlovarské letiště letos předběžně počítá se ztrátou ve výši 26 milionů korun. Na jeho hospodaření se ale ještě mohou negativně podepsat stoupající ceny energií.

Ve hře je stále možnost, že do krajského letiště majetkově vstoupí Letiště Václava Havla v Praze. O této možnosti jedná krajský zastupitel Jan Bureš. V tomto ohledu ale musí najít shodu s ministerstvem financí.