Hlavní uzel městské hromadné dopravy u karlovarské Městské tržnice.

Hlavní uzel městské hromadné dopravy u karlovarské Městské tržnice. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Kácení stromů mělo odstartovat opravu terminálu, Vary ale musejí počkat

  • 10
Plánované pondělní kácení sedmnácti stromů v prostoru před karlovarskou Městskou tržnicí mělo být předzvěstí chystané rekonstrukce celého prostranství okolo centrálního terminálu městské hromadné dopravy. Ale nebylo. Město nedostalo ke kácení potřebné povolení.

„Česká inspekce životního prostředí vydala zamítavé stanovisko k záměru kácet stromy mimo období vegetačního klidu,“ vysvětlil komplikaci náměstek primátorky města Petr Bursík

Na samotný projekt revitalizace centrální zastávky městských autobusů by toto rozhodnutí podle něj nemělo mít vliv. Ovlivnit ale může plán prací.

Kácení se mělo týkat devíti větších a osmi menších javorů, které rostou mezi budovou Městské tržnice a nástupními ostrůvky. „Stromy už nejsou podle dendrologického průzkumu v dobré kondici,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu.

Podle Miroslava Kučery, ředitele Správy lázeňských parků, je kácení zatím pouze pozastavené. „Kolem záměru byl nějaký humbuk, ozvalo se Hutí Duha, nesouhlas projevili i občané města. Takže se bude kácení ještě prověřovat a přešetřovat,“ konstatoval Kučera.

I když pozastavení kácení sedmnácti javorů podle náměstka Bursíka nebude mít vliv na zahájení opravy lokality, komplikace může přinést při plánování prací a v rámci dotací. „To v současné době prověřujeme,“ naznačil náměstek. Město totiž vedle peněz z rozpočtu chce stavbu financovat i z dobíhajícího Integrovaného plánu rozvoje území.

Na práci má firma čas do Vánoc

Schválený projekt počítá s úpravami celé lokality kolem Městské tržnice. Předpokládá, že v některých místech bude stačit odstranit svrchní vrstvu asfaltu a nahradit ji novým povrchem, jinde ovšem půjdou stavbaři dál, tedy odstraní veškeré vrstvy komunikace. To se týká například silnic u samotných nástupních ostrůvků, které trpí provozem těžkých autobusů.

Práce se naplno rozjedou v červnu. „Začne se pracovat na tělesech a površích silnic, chodníků a nástupišť, které jsou často už v havarijním stavu,“ řekl mluvčí magistrátu Kopál. Společnost Silnice Topolany, která zvítězila ve výběrovém řízení, má na dokončení veškerých prací sedm měsíců. Karlovy Vary za práce zaplatí 24,7 milionu korun.

Co se týká podoby zeleně po dokončení rekonstrukce, je v plánu nová výsadba za 2,5 milionu korun, kterou provede městská příspěvková organizace Správa lázeňských parků.

„V parčíku porostou solitérní ovocné stromokeře muchovníky, záhony trvalek a další drobná zeleň. Bude založen nový trávník a v něm vzniknou nové pěší cesty ke vchodu do tržnice,“ popsal mluvčí magistrátu budoucí podobu prostor před Městskou tržnicí.