Nová Mattoniho stezka v Kyselce vede návštěvníky po stopách skřítků

  • 0
Nově vybudovaná Mattoniho stezka s podtitulem Po stopách skřítků v úterý otevřela návštěvníkům Kyselky. Je dlouhá bezmála čtyři kilometry a zájemcům podává informace o historii obce i o budovách bývalých lázní, které prochází stavební obnovou.

Autorem nápadu na vytvoření okružní naučné stezky, kterou provází skřítci coby součást tamních legend, je starosta Aleš Labík. Hlavním impulzem byl pro něj rostoucí zájem o Kyselku.

„Přispělo k němu zejména otevření Mattoni Muzea, oprava rozhledny na Bukovém vrchu, ve velké míře také televizní seriál Já, Mattoni a s tím související zájem o areál bývalých lázní v Kyselce a práce na obnově celého areálu,“ vyjmenoval.

Trasa vede z velké části po původních promenádách z doby Heinricha Mattoniho. Příběhy se skřítky sestavila z vyprávění pamětníků a zaměstnanců Mattoni Muzea Božena Turoňová, komiksy ztvárnil ilustrátor a grafik Oldřich Jelen. Historické údaje a fotografie doplnil historik Lubomír Zeman a tamní rodák Ferdinand Holly.

Na vznik stezky dala peníze jak obec, tak kraj a společnost Karlovarské minerální vody.

„Těší mě, že vedle dlouhodobé podpory obnovy budov bývalých kyselských lázní a po velkém úspěchu Mattoni Muzea ve zrekonstruovaném Löschnerově pavilonu jsme se mohli podílet na dalším projektu, který pomůže celkovému oživení tohoto jedinečného místa,“ uvedl generální ředitel Alessandro Pasquale.

Tamní muzeum se v úterý lidem po zimní pauze otevřelo společně se stezkou, a vstoupilo tak do třetí sezony.