Dárce kostní dřeně Martin Vosecký na karlovarské kolonádě.

Dárce kostní dřeně Martin Vosecký na karlovarské kolonádě. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Je třeba více dárců, ví muž, jehož kostní dřeň zachránila malou dívku

  • 4
Jednačtyřicetiletý dobrovolný hasič a bývalý policista Martin Vosecký z Karlových Varů začal v osmnácti letech s dárcovstvím krve a následně i plazmy. Později se zaregistroval jako dárce kostní dřeně a krátce nato zachránil život malé dívence. Nyní dárcovství kostní dřeně osobně propaguje.

Naposledy při středečním koncertu Hudby Hradní stráže a Policie České republiky na karlovarské kolonádě.

"Dárců by mohlo být mnohem více. Nejvíc bych byl ale spokojený, kdyby neexistovali žádní pacienti. Už jenom kvůli jejich rodičům, kteří se stresují, jestli se včas najde, nebo nenajde vhodný dárce."

Před dvanácti lety viděl Martin Vosecký na karlovarské transfuzní stanici letáček, že se hledají dárci kostní dřeně. Zaregistroval se a v září 2004 zachránil před jistou smrtí šestiletou školačku Barču z jedné základní školy ve východních Čechách.

"Lékaři Barče zjistili těžkou formu leukémie. Jako dárce kostní dřeně jsem dítě nemohl znát. Nyní naše rodiny spojuje dlouholeté přátelství. Z Barči je teď pořádný kus baby. Jako zdravá šestnáctiletá studentka jenom vzkvétá," řekl Martin Vosecký (o prvním setkání dárce s dívkou čtěte zde).

Když se jej někdy zvědaví chlapi ptají, jestli je odběr kostní dřeně bolestivý, tak po pravdě odpovídá, že ta chvilka nepohodlí stojí za senzační pocit při darování lidského života.

S Barčou se rodina Voseckých vidí jednou za rok. Jednou přijede Barča do Varů a další rok putuje Martin Vosecký s manželkou a třemi dcerami za Barčou.

Ze dvou rodin je tak jedna velká rodina, která spolu "řádí", včetně Barčiných rodičů. Martin se chlubí, že má vlastně čtyři dcery. Ta nevlastní, Barča, utekla hrobníkovi z lopaty. Lékaři jí dávali jen několik měsíců života.

Transfuzní stanice karlovarské nemocnice uvítá zájemce o darování kostní dřeně od pondělí až do čtvrtka mezi sedmou a čtrnáctou hodinou. Možné je přijít i v pátek po 11. hodině. Jak uvedli zdravotníci, Martin Vosecký není jediný dárce kostní dřeně. Pomohli i další lidé, kteří chodí na karlovarskou stanici.