ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Budoucí učitelé a lékaři si polepší na stipendiích, kraj je potřebuje

  • 4
Změnu stipendijního programu pro místní studenty vysokých škol připravil Karlovarský kraj. Reaguje tím na nedostatek kvalifikovaných učitelů a lékařů. Zatímco vysokoškoláci ostatních podporovaných oborů si přijdou ročně na 24 tisíc korun, budoucí učitelé a lékaři nově získají 48 tisíc.

„Podmínkou stipendia bude, že když se po skončení vysoké školy vrátí do kraje, musejí vykonávat profesi, kterou vystudovali. Nemohou si tu najít jakékoli jiné místo,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová

Podle krajského radního pro školství Jaroslava Bradáče budou moci příspěvky dostávat podle typu studia maximálně čtyři roky. „Je to tak, že za každý rok, kdy budou pobírat stipendium, se zavazují rok v kraji zůstat,“ doplnil.

Kraj nyní připravuje také náborové příspěvky pro učitele mateřských, základních a středních škol, o čemž už jednal se starosty největších měst regionu. Konkrétně řešili městskou spoluúčast.

„Musíme tuto věc připravit systémově, aby pak nedocházelo k přetahování učitelů,“ upozornila hejtmanka.

Zároveň zmínila, že jejich nekvalifikovanost je pro region problémem, se kterým by mohla pomoci Západočeská univerzita v Plzni. Ta plánuje od příštího roku ve své chebské budově otevřít obory v kombinované formě studia určené právě učitelům, kterým chybí potřebná kvalifikace. 

„Teď bude nutné, abychom motivovali ředitele a především učitele, aby si kvalifikaci dodělali,“ doplnila hejtmanka.