ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Experimentální lék na covid už v Karlovarském kraji dostal první pacient

  • 0
Karlovarská krajská nemocnice už má k dispozici prvních padesát dávek léčivého přípravku Bamlanivimab pro vybrané pacienty. Přípravek už ve čtvrtek dostal formou infuze první člověk z kraje.

Jedná se o experimentální lék, který je určen pro vybrané pacienty s onemocněním covid-19. Typicky jde například o pacienty po transplantaci orgánů, onkologicky nemocné nebo o lidi s chronickou obstrukční chorobou nebo plicní hypertenzí. Je totiž primárně určen pacientům s vysokým rizikem zhoršení klinického stavu a těžkým průběhem onemocnění covid-19. 

„V případě Bamlanivimabu jde o neregistrovaný léčivý přípravek, u kterého je proto ministerstvem zdravotnictví přesně stanoven postup,” vysvětlila lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice Dagmar Uhlíková. 

O tom, kdo jej nakonec dostane a kdy, budou rozhodovat výhradně praktici. Těm už kraj včera rozeslal potřebné informace o tom, jak a komu tento přípravek indikovat tak, aby byl dostupný všem rizikovým pacientům, kteří ho skutečně potřebují.

Nutný je pacientův souhlas

Na základě indikace ošetřujícím lékařem pak bude tento léčivý přípravek aplikován v nemocnici formou infuze. Podle Uhlíkové musí být pacient navíc v lehkém stavu onemocnění covid-19, kdy nevyžaduje hospitalizaci nebo léčebné podávání kyslíku. Zároveň nesmí mít potíže déle než sedm dnů. 

„I proto je nutné, aby aplikaci indikoval pouze praktický lékař, který zná aktuální stav svého pacienta a umí ho odpovídajícím způsobem vyhodnotit a posoudit. V žádném případě není možné, aby pacient přišel přímo do nemocnice a dožadoval se podání,“ upozornila Dagmar Uhlíková. 

Podle krajského zastupitele pro oblast zdravotnictví Josefa Märze je dostupnost Bamlanivimabu v regionu pro rizikové pacienty klíčová. Vedle nemocnic v Karlových Varech a Chebu tak bude podle radního přípravek dostupný i v nemocnici v Sokolově. Podávat se totiž musí pouze u poskytovatele služeb lůžkové péče. Například karlovarská nemocnice už pro tyto účely zřídila samostatný stacionář v pavilonu B. Právě tady včera přípravek dostal první pacient formou infuze.

Nezbytnou podmínkou pro podání neregistrovaného léčiva je také seznámení pacienta s přínosem léčby i možnými nežádoucími účinky a tím pádem i pacientův písemný souhlas. 

„Poté, co je praktickým lékařem k podání přípravku Bamlanivimab indikován a předem k jeho podání objednán, je nutné, aby pacient z domova zamířil přímo do nemocnice. Také musí počítat s tím, že po podání infuze je nutné na místě setrvat ještě nejméně šedesát minut,“ doplnil mluvčí karlovarské nemocnice Vladislav Podracký.

Rozhoduje diagnóza, ale i čas

Bamlanivimab může zabránit nejhoršímu, ale jen tehdy, je-li podán včas. I proto lékaři doporučují nepodceňovat první, byť zdánlivě banální příznaky onemocnění covid-19.

„My praktici se ještě stále setkáváme s tím, že pacient má rýmu, kašel, necítí se dobře, ale dál chodí třeba i do práce a nevěnuje svému stavu pozornost,“ upozorňuje karlovarská lékařka Jaroslava Švandrlíková s tím, že ji to podobně jako její kolegy nepřestává překvapovat.

„Covidovou infekci tu máme už přes rok, přesto mě dokážou někteří pacienti přesvědčovat o tom, že mají třeba jenom rýmu nebo virózu. Nemají. Obojí se tu už přes rok v podstatě nevyskytuje, v drtivé většině jde právě o covid-19,“ doplnila lékařka.

Jakékoliv příznaky jako škrábání v krku, rýma, kašel, zvýšená teplota, bolest hlavy, ale také průjem jsou podle Švandrlíkové zapotřebí v případě rizikových pacientů svému lékaři ihned nahlásit. Včasná diagnostika onemocnění je totiž pro případné podání experimentálního léku Bamlanivimab naprosto zásadní. 

„Lék slouží de facto jako prevence, protože má za úkol zastavit šíření infekce. Čím dřív se tedy k němu pozitivně testovaný rizikový pacient dostane, tím lépe. Byť ještě nemá ani žádné vážnější příznaky. Ve střední fázi onemocnění, kdy již vyžaduje hospitalizaci a kyslíkovou terapii, totiž nemá podání tohoto léku smysl,“ upozornil Podracký.