Jana Göbel z Porzellanikon Selb, koordinátor workshopu Jaroslav Dolina a...

Jana Göbel z Porzellanikon Selb, koordinátor workshopu Jaroslav Dolina a primátorka Andrea Pfeffer Ferklová s vítěznými návrhy potisků s kamzíkem na lázeňské pohárky | foto: Jan Kopál

Na lázeňských pohárcích se zřejmě brzy objeví i prchající kamzík

  • 0
Na karlovarských lázeňských pohárcích se objeví trojice nejhezčích motivů, na nichž v srpnu pracovala pětice zahraničních studentů vysokých škol s uměleckým zaměřením z celého světa. Nové potisky mají zároveň připomenout chystaný vstup lázeňského trojúhelníku do UNESCO.

Studenti v létě na návrzích pracovali v dílnách novorolské porcelánky společnosti Thun 1794, a to v rámci workshopu Future Light. Nyní jejich práce prošly hodnocením.

„To vypadá, jako kdyby od nás kamzík utíkal,“ podivovala se nad výtvorem německé výtvarnice Marie Braun primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová. Kamzík v očích výtvarnice totiž skáče ze skalky nad městem. I takto originální pojetí jednoho ze symbolů města se ovšem v očích poroty dočkalo ocenění.

Nejvíce však zaujalo dílo Finky Marie Punkkinenové. „Unikátní na tomto potisku je jeho barevnost,“ shodli se porotci. Třetím vyhodnoceným výtvorem je kamzík v podání čínsko–švédské výtvarnice Supawan Sihapoompichit Morrisové.

„Po dohodě s autory jednotlivých návrhů není problém motiv ještě poupravit,“ zdůraznil Vlastimil Argman, generální ředitel novorolské porcelánky.

Na všechny tři porotou ohodnocené autory čeká finanční odměna. Na tu se složí jak porcelánka, tak město Karlovy Vary. Právě krajská metropole totiž dala prostřednictvím infocentra popud k tomu, aby výtvarníci ztvárnili svou vizi tradičního karlovarského kamzíka. 

Pořadatelem mezinárodního workshopu Future Light je státní muzeum Porzellanikon v německém Selbu. Jeho vědecká pracovnice Jana Göbelová rovněž přijela do Karlových Varů ohodnotit práce mladých výtvarníků.

Studenti pracovali na nových motivech pro lázeňské pohárky

12. srpna 2019