Kyselku čeká výrazné kácení. Obec zjistila, že stromořadí okolo Ohře je ve...

Kyselku čeká výrazné kácení. Obec zjistila, že stromořadí okolo Ohře je ve špatném stavu. Týká se i to stromů, které rostou před bývalými lázněmi. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Staré lípy lemující břeh Ohře u lázní v Kyselce padnou. Obec vysadí nové

  • 0
Stromořadí před bývalými lázeňskými budovami v Kyselce je ve velmi špatném stavu. K takovému závěru došli dendrologové. Podle jejich odborných posudků udělá obec nejlépe, pokud nechá všechny lípy lemující břeh Ohře u lázní pokácet.

„S tím, jak se nyní řeší obnova lázeňských budov, jsme si nechali udělat i odborné posouzení aleje. Naše první myšlenka byla provést v ní zdravotní řezy, i kdybychom je museli dělat na naše náklady. Odborníci ale zjistili, že by to byla zbytečná práce, protože jsou stromy ve špatném stavu,“ uvedl starosta Aleš Labík.

Samotného jej závěry dendrologů velmi mrzí a bojoval za to, aby radikální krok odvrátil. Poslední zásah se ale v aleji uskutečnil před patnácti lety a podle dendrologů byl natolik drastický, že stromům zásadně ublížil. Řezy totiž postihly příliš velké plochy.

„V aleji je nyní 32 stromů od bývalého železničního mostu až za lávku pro pěší. V pořádku by mohly být možná dva nebo tři. Návrh zní vše pokácet a založit zcela novou alej,“ řekl starosta.

Obec podle něj zvolí opět lípy a nové stromy už budou trochu vzrostlejší. Kácení by mělo přijít na řadu na podzim, vysazování nových lip poté začne, jakmile to bude možné.

„Vím, že je to hodně citlivé téma a najdou se i odpůrci. Proto se snažím, aby se o tom lidé dozvěděli co nejdříve, abychom o tom mohli diskutovat. Problém ale je, že jak větvě rostou, tak se vylamují a mají průměr kolem deseti centimetrů,“ zmínil Aleš Labík.

Jak staré jsou lípy před bývalými lázněmi, mohou zatím lidé z Kyselky jen odhadovat. Alej se každopádně objevuje na fotografiích už z roku 1910. Zástupci obce se podle starosty pokusí zjistit přesnější datum.