Zchátralý kemp Ontario v Kyselce čeká postupná obnova. Do budoucna by měly být...

Zchátralý kemp Ontario v Kyselce čeká postupná obnova. Do budoucna by měly být obnoveny i typické ontariovské "sudové" chatičky. (11.8.2021) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Legendární kemp Ontario v Kyselce roky jen chátral, obec ho zachrání

  • 0
Známý kemp Ontario v Kyselce na Karlovarsku se za posledních dvacet let dostal do žalostného stavu. Už se tu nemohly pořádat ani tradiční dětské tábory a od té doby, co přestali ve velkém jezdit turisté ze zahraničí, zejména pak z Holandska, kemp začal chátrat ještě o něco rychleji. Obec se ho nyní rozhodla zachránit.

„Vzhledem k poměrně nešťastné formulaci smlouvy však nebylo možné nájem ukončit dříve, od začátku tohoto roku už je ale kemp coby obecní majetek opět v naší správě,“ vysvětluje starosta Kyselky Aleš Labík, proč se obec o areál nepostarala už dříve.

Jako první se musely hned na jaře opravit hlavní rozvody elektřiny a začalo se pracovat i na novém osvětlení kempu. V katastrofálním stavu bylo i sociální zařízení, jedna z budov musela jít dokonce k zemi.

„Dneska už máme alespoň zbrusu nové sprchy a toalety pro muže, kvalitní zázemí pro ženy vybudujeme napřesrok. Ve většině chatek už jsme také vyměnili postele a na příští sezonu chatky dovybavíme i novými stolky, židlemi a skříněmi,“ upřesňuje starosta.

Časem by měl kemp sloužit nejen pro ubytování turistů, dětských táborů nebo firemních akcí, ale také jako místo pro koncerty a další obecní akce. „Chceme tady proto postavit i dřevěný amfiteátr s venkovním pódiem a zrekonstruujeme i zdejší bazén. Ten by měl sloužit jako koupaliště,“ dodává Labík.

Areál s dřevěnými chatkami různých velikostí pro dvě až pět osob leží ve svahu nad obcí. Ubytovat se v něm může už nyní více než 90 lidí. Z kempu je vidět na okolní lesy s rozhlednou Bučina i část bývalých lázní, které se poslední roky opravují.

„Na rozdíl od jiných kempů po kraji je tady velký klid. Kdo má navíc rád retro a atmosféru 60. a 70. let, bude se mu tady určitě líbit,“ usmívá se starosta.

Jen za letošek obec s třináctimilionovým rozpočtem do kempu investovala téměř dva miliony korun a přesvědčit zastupitele o financování dalších a dalších oprav nebylo podle Aleše Labíka vždycky úplně jednoduché.

„Rozhodně se teď nenudí ani moje žena, protože jsem tu v poslední době víc než doma. Do budoucna tak rozhodně budeme potřebovat dalšího člověka na plný úvazek. Kdysi tu v jedné z chat dokonce správce se svou ženou bydlel celoročně, i to je podle mého jedna z variant. Každopádně jeden člověk, kterého tu teď na částečný úvazek zaměstnáváme, stačit nebude. V sezoně tu musí být někdo neustále k dispozici od rána do večera. Už proto, že tu chceme provozovat restauraci, veřejné občerstvení i koupání,“ uzavírá starosta Kyselky.