Zahradnice vysadily ve Varech datum z květin, denně ho musí přeskládat

  • 5
Přibližně 1 800 květin vysadily ve čtvrtek zahradnice Správy lázeňských parků na tradiční květinovou datumovku v průčelí Smetanových sadů v centru Karlových Varů. Lázeňské město bude zdobit až do poloviny října.

„Každé ráno do osmi hodin ho jeden ze zaměstnanců Správy lázeňských parků přeskládá podle aktuálního data v kalendáři,“ uvedla mistrová zahradníků Alena Hrubá.

Správci zeleně mají k dispozici 19 bedýnek se sedmi desítkami escheverií, z nichž se skládá samotné datum.

„Vedle těchto květin používáme ještě afrikány, voskovky, senecio a pilea. A uprostřed všeho roste palma,“ upřesnila Hrubá.

Práci zahradníků ovšem často ničí vandalové. „Kradou květiny nebo je pošlapou. Často se také stane, že vysypou bedýnky s květinami. Anebo se je snaží z recese přesázet, čímž ale vytrhnou už zakořeněnou rostlinu, která pak zajde,“ popsala starosti zahradníků jejich mistrová.

Nejkritičtějším obdobím je podle jejích zkušeností filmový festival. „To máme o kytičky skutečně strach. Ale nehlídkujeme u nich,“ dodala.

I když zahradníci květinovou datumovku nemají stále na očích, úplně bez dozoru není. Vidí na ni totiž kamera monitorovacího systému z hotelu Thermal. „I díky ní se mnohokrát podařilo dopadnout vandaly, kteří se datumovku pokusili poškodit,“ upozornil Marcel Vlasák, velitel karlovarské městské policie.