Rozhledna Krásenský vrch u Krásna

Rozhledna Krásenský vrch u Krásna | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Nejhezčí rozhlednou Karlovarského kraje čtenáři zvolili Krásenský vrch

  • 6
V anketě iDNES.cz zvolili čtenáři nejkrásnější rozhlednou Karlovarského kraje počtem 465 hlasů Krásenský vrch. Mezi sedmi rozhlednami, které vybrala redakce ve spolupráci se znalcem českých vyhlídkových věží Janem Nouzou, vyhrál s převahou. Do celostátní finále postupuje i druhá rozhledna Háj u Aše.

Obě teď můžete podpořit svými hlasy v celostátním finále, které začne ve čtvrtek a potrvá do 9. srpna. Z každého z krajů do něho postoupily dvě rozhledny.

Které rozhledny postoupily do celostátního finále

Pravidla ankety

Krajské kolo
18. července - 3. srpna (do celostátního finále postupují dvě rozhledny).

Finálové hlasování
 4. srpna - 9. srpna.
 

Krásenský vrch (1. místo - 465. hlasů) patří mezi nejmladší rozhledny Karlovarského kraje. Byla postavena v roce 1935, v roce 1997 prošla rekonstrukcí. Svým točitým spirálovitým schodištěm připomíná Babylonskou věž.

Základna věze je 11 metrů široká, vyhlídková terasa je ve výšce 25 metrů a má v průměru již jen tři metry.

Na vyhlídkovou plošinu vede 120 schodů. Po jejich zdolání se otevře kruhový výhled. Na severu jsou vidět Krušné hory (Blatenský vrch s rozhlednou, Klínovec s rozhlednou a vysílačem), severovýchodě – Doupovské vrchy, východě a jihu - Tepelská vrchovina, západě - nejvyšší vrchy Slavkovského lesa Lesný a Lysina.

Podívejte se jak dopadlo hlasování

Také rozhledna Háj u Aše (2. místo - 234 hlasů) byla postavena na začátku 19. století, na počest německého kancléře Otto van Bismarcka. Její stavba začala už v roce 1861.

Jan Nouza

Vysokoškolský profesor na Technické univerzitě v Liberci. Jeho koníčkem je turistika, zejména pak poznávání rozhleden.

Je autorem televizního seriálu Rozhlédni se, člověče a publikací Rozhledny Čech, Moravy a Slezska a Rozhledny na prahu 21. století.

Vytvořil i nejstarší české stránky mapující naše a zahraniční rozhledny (stránky najdete zde).

Ve výběru sedmi nej... rozhleden z Karlovarského kraje byly ještě Goethova vyhlídka v Karlových Varech (3. místo - 99. hlasů), s jejíž historií je spjata také návštěva princezny Stefanie, manželky korunního prince Rudolfa Habsburského v roce 1887.

Nejstarší krasavicí ve výběru byla rozhledna Hamelika v Mariánských Lázních (4. místo - 89 hlasů), o které se ve starších pramenech hovoří jako o vyhlídce Františka Josefa I. K nejstarším patří i rozhledna na Klínovci (5. místo - 85 hlasů), která je nejvýše položenou v Krušných horách (1 244 metrů nad mořem).

Pořadí uzavíraly sokolovská rozhledna Hard (6. místo - 22 hlasů) a rozhledna U strejců v Lubech (7. místo - 21 hlasů), postavená ze dřeva až v roce 2005.