Potíže s odstavováním aut v sokolovské nemocnici měl vyřešit parkovací dům, ale kraj jeho stavbu stopl.

Potíže s odstavováním aut v sokolovské nemocnici měl vyřešit parkovací dům, ale kraj jeho stavbu stopl. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Kraj zablokoval stavbu parkovacího domu v sokolovské nemocnici

  • 5
Plánovanou stavbu parkovacího domu v sokolovské nemocnici nečekaně zablokovali politici. Pouhý rok tak vydržely idylické vztahy mezi krajskou vládou a firmou Nemos, které kraj loni špitál pronajal.

Manažeři sokolovské nemocnice tvrdí, že krajská vláda porušuje nájemní smlouvu. Vadí jim, že na obnovu nemovitého majetku zdejšího špitálu loni neposlala ani korunu, zatímco v tom karlovarském a chebském dala do oprav a stavby nového pavilonu více než půl miliardy korun.

Když se teď v Sokolově Nemos podporovaný Sokolovskou uhelnou, která chce dát na stavbu parkovacího domu 60 milionů korun, chystal ze soukromých zdrojů vylepšit prostředí a služby pro pacienty, dostal zákaz.

Studie parkovacího domu s centrálním registrem sokolovské nemocnice.

"Kraj se chová nezodpovědně a nedodržuje proklamace, k nimž se zavázal. V investicích a dotacích do svého nemovitého majetku nepřistupuje ke třem nemocnicím vyváženě, narušuje tím veřejnou soutěž a ostatní dvě významně zvýhodňuje," řekl jednatel Nemosu Sokolov Michal Soukup.

Vypadá to, že se krajská vláda lekla chystaných mohutných oprav v Sokolově. Bohatá těžařská společnost považuje nemocnici za důležitou a neváhá jí pomoci také stovkami milionů korun.

Jenže politici se bojí, že po dvaceti letech, až nájemní smlouva skončí, bude muset kraj Nemosu nebo Sokolovské uhelné za zhodnocení špitálu zaplatit vysokou zůstatkovou hodnotu.

Náměstek hejtmana chce změnit nájemní smlouvu

"Investice se rozmáhají, a proto jsme řekli, že bychom měli udělat taková smluvní ujednání, která budou výhodná pro obě strany. Jak pro Sokolovskou uhelnou a Nemos, tak i pro Karlovarský kraj," uvedl náměstek hejtmana pro správu majetku Jaroslav Borka.
 
Náměstek chce změnit nájemní smlouvu, protože se prý s tak velkými soukromými investicemi v Sokolově nepočítalo.

Jenže od začátku bylo jasné, co má Nemos v úmyslu a kdo stojí za jeho zády. Nemos naopak není příliš ochoten smlouvy měnit a trvá na jejich dodržování. "Když kraj nezmění chování, budeme hledat cesty, jak tento stav narovnat a nemocnici dál rozvíjet," prohlásil Michal Soukup.

Podle jeho mínění je logické a běžné, že když nájemce zhodnotí pronajatý majetek, musí mu pak vlastník investici vyrovnat. Borka chce o změnách pravidel jednat a věří v úspěch.