VIDEO: Zloději kradli pokladny i trezory, jeden prázdný hodili do močálu

  • 0
Kriminalisté chytili trojici zlodějů, kteří na Karlovarsku vykrádali hlavně samoobslužné myčky, ale také z různých provozoven ukořistili pokladničky nebo trezory. Přišli si na bezmála 800 tisíc korun. Jeden z ukradených trezorů pak prázdný hodili do močálu.

Gang zlodějů řádil po celém Karlovarsku několik měsíců. Od konce května až do listopadu vykradli nejméně jedenáct provozoven. Nejčastěji se zaměřovali na samoobslužné myčky, ale vyhlídli si například také autobazar nebo stanici technické kontroly.

„Dva devatenáctileté a jednoho dvaadvacetiletého muže jsme obvinili z krádeže a poškození cizí věci,“ informovala krajská policejní mluvčí Eva Valtová.

V jednom z případů se dva mladší zloději vydali krást do samoobslužné myčky v Ostrově.

„Urazili visací zámky u měničky bankovek a poté z ní vyndali zásobníky na mince. Těch tam bylo za více než třicet tisíc korun, přičemž na poškození způsobili škodu kolem pěti tisíc,“ uvedla Valtová.

V dalším případě si jeden z devatenáctiletých mladíků, který byl i organizátorem všech krádeží, přizval na pomoc staršího kamaráda. Společně se vkradli do karlovarského autobazaru.

„Tam odcizili trezor, který byl přišroubovaný ve skříni. Cestou z lupu se jim ho podařilo otevřít. Uvnitř se nacházelo kolem 55 tisíc korun, plynová pistole a různé dokumenty. Peníze a plynovou pistoli si ponechali a trezor s ostatními věcmi hodili do močálu,“ popsala mluvčí.

Oba se o několik dní později vydali krást do Ostrova, kde si vyhlédli zařízení na rozměňování peněz v samoobslužné myčce. To vypáčili a ukradli box na mince. Jejich počínání natočila bezpečnostní kamera. Když pak na místo přijela policejní hlídka, muži utekli.

„Na místo byl přivolán i policejní psovod, pes zachytil stopu pachatelů. Dovedla je až k jejich odstavenému osobnímu vozidlu značky Volkswagen. Ve vozidle se však nikdo nenacházel, a proto mu byla nasazena botička místní městské policie. Obvinění muži se po několika hodinách ke svému autu vrátili a následně byli zadrženi. V tomto případě způsobili odcizením hotovosti a poškozením zařízení škodu přesahující sto tisíc korun,“ uvedla Valtová.

Celkem si zloději přišli na necelých 800 tisíc korun. Devatenáctiletý mladík, který byl hlavou a iniciátorem a nechyběl u žádné z krádeží, skončil ve vazbě a hrozí mu pětileté vězení. Stejný trest hrozí i staršímu z jeho kompliců, mladší potom může skončit ve vězení až na dva roky.