Sošky andělů ukradené v roce 2002 z perninského kostela. | foto: Facebook ministerstva kultury

Do Česka se vrátily sošky andělů ukradené před dvaceti lety v Perninku

  • 0
Do Česka se vrátily dvě barokní plastiky andělů, které zmizely téměř před dvaceti lety z kostela Nejsvětější Trojice v Perninku na Karlovarsku. Rakouská policie je vypátrala u tamního obchodníka s uměním a soud nyní rozhodl o jejich navrácení do České republiky.

Sošky ukradl zloděj z kostela v roce 2002. O čtrnáct let později je rakouští policisté z oddělení vyhledávání kulturních statků objevili u rakouského obchodníka s uměním.

„Po několik let trvajícím soudním sporu byl rakouským soudem nárok České republiky na navrácení kulturních statků uznán,“ informovalo na svém Facebooku ministerstvo kultury.

Výrazně k tomu přispěla i skutečnost, že při strhávání plastik z oltáře sv. Anny pachatelé vylomili každé ze soch křídlo. Tato křídla pak zůstala upevněna na oltářním nástavci po dobu následujících téměř dvaceti let. Paradoxně to ale pomohlo při dokazování před soudem jako silný argument pro uznání českého nároku.

„V Rakousku objevené plastiky sice měly přidělaná křídla nová, ale přes restaurátorské pokusy o zamaskování původního spojení se odborníkům z Národního památkového ústavu podařilo jednoznačně potvrdit jejich totožnost,“ napsalo ministerstvo.

V pondělí předal plastiky ředitel odboru památkové péče ministerstva kultury Jiří Vajčner zástupci farnosti Marku Hricovi. 

„Každý vyhraný soudní spor je mimořádně přínosný při uplatňování nároku na repatriaci dalších odcizených a nezákonně vyvezených kulturních statků, neboť dokáže přesvědčit mnohé zahraniční držitele kradených uměleckých děl, aby raději volili smírné řešení, a vyhnuli se tak nákladnému soudnímu sporu,“ uvedl náměstek ministra kultury za sekci kulturního dědictví Vlastislav Ouroda.

Kostel Nejsvětější Trojice v Perninku stojí na místě dřevěného kostelíku zasvěceného svaté Anně. Nový zděný barokní kostel v alpském slohu byl pak postaven v letech 1714 až 1716.

,