Trávu v okolí stadionu AC Start Karlovy Vary spásají v létě ovce, ale co tady

Trávu v okolí stadionu AC Start Karlovy Vary spásají v létě ovce, ale co tady bude v budoucnu nikdo neví. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Šéfka jedné ze skupin válčících o AC Start podala trestní oznámení

  • 1
Předsedkyně jednoho ze dvou výkonných výborů válčících o nadvládu nad krachujícím AC Start Karlovy Vary Monika Makkiehová podala na jednatele klubu Víta Hořejše trestní oznámení kvůli daňovému úniku. Podle ní provozoval výdělečnou nedělní burzu přes svou firmu Vibo a příjem nezanesl do účetnictví.

Bývalý karlovarský radní Hořejš sedí od loňského října ve vazbě obviněn kvůli fiktivním smlouvám o půjčce za 37 milionů (více čtěte zde).

Důležitým příjmem pro klub býval zisk z provozování pravidelné nedělní burzy. "Za posledních patnáct let burza vynesla kolem 70 milionů korun. Je mi záhadou, kam peníze přišly," poznamenal místopředseda výkonného výboru AC Start Tomáš Matějček.

Makkiehová tvrdí, že stánkaře od loňského listopadu kasíruje skupina, jejíž předsedou je Radek Handlíř a zástupcem Alan Treml. Jejich výkonný výbor se skládá i z lidí známých ze soudního procesu s údajným gangem bratrů Zádamských. Byli obžalováni ze zločinného spolčení a vydírání, soud je obžaloby zprostil. Treml a Handlíř spojitost se Zádamskými odmítají.
 
"Nechávají si veškeré příjmy z burzy a neplatí faktury za elektřinu ani vodu. Navíc se nás snaží zastrašovat desítkami bodyguardů. Vyhrocenou situací by se měl zabývat útvar pro odhalování organizovaného zločinu," poznamenala Makkiehová. Tvrdí, že jí vedený výbor se snaží smazat dluhy a vrátit klubu rozprodaný majetek. Pak vedení AC Start předá zpět sportovcům.

Radek Handlíř si naopak myslí, že za snahou konkurenční skupiny není zájem o záchranu sportu v Karlových Varech, ale odkoupení pohledávky, kterou držel Vít Hořejš. "Ovládnutím AC Start by se jí zmocnili bezplatně," řekl. Podle něho peníze za pořádání burzy končí v úschově u notáře a vyplaceny budou, až soud rozhodne, který výbor je oprávněn sportovní klub zastupovat.

Majetek sportovního klubu prý vlastní rodina jednatele

Předsedkyně jednoho ze dvou výkonných výborů Monika Makkiehová přišla také s informacemi a důkazy, že o cenné nemovitosti a finance přišlo sdružení podvodem. 

Sportovnímu klubu nezbyly žádné budovy okolo stadionu. Bývalý výkonný výbor v čele s Vítem Hořejšem je vložil do akciové společnosti Karlovarská sportovní (jediným majitelem bylo sdružení AC Start). Nemovitosti skončily u Hořejše a jeho příbuzných.
 
"Pan Hořejš odstavil všechny členy sdružení. Zůstal jen on, Vladimír Hůrka a Bořek Misík. Jeden dům prodal pan Hořejš sám sobě a manželce. Další nemovitost získala za 2,1 milionu korun firma Divitia, což jsou příbuzní paní Hořejšové. Jednatel Divitie mi přiznal, že kupní cenu nikdy nezaplatil a že byly vystaveny fiktivní příjmové doklady," uvedla Monika Makkiehová.
 
Podle ní osmdesát procent smluv o půjčkách a zástavách je fiktivních s cílem dostat se k majetku a výhodně ho prodat.

Klubu už nepatří ani tělocvična s restaurací

Klubu nepatří už ani tělocvična s restaurací a zázemím. Zbyl mu pouze atletický ovál, rozpadající se tribuny a dosud nezkolaudovaná budova s novými šatnami.

Na tuto budovu a dráhu pro in-line bruslaře dostal klub vedený jednatelem Hořejšem státní dotaci. Porušil ale dotační podmínky a peníze teď bude podle verdiktu finančního úřadu muset zřejmě vrátit – včetně penále celkem 21,5 milionu korun. K tomu klubu naskakuje dluh i vůči ministerstvu obrany – asi 3,7 milionu.
 
Z areálu zůstal nefunkční celek, kde už sportovci ani nemohou trénovat. Na tréninky jezdí do Sokolova. Kvůli tristní situaci zřejmě také sejde ze snahy uspořádat v Karlových Varech mistrovství světa atletů středoškoláků v roce 2013.

Atleti nepoužívají tělocvičnu, její pronájem si nemohou dovolit. Trénují i v zimě venku.