Koupaliště Michal v Sokolově.

Koupaliště Michal v Sokolově. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Hygienici zkontrolují nejnavštěvovanější koupaliště v kraji každé dva týdny

  • 0
Vesměs velice dobrá kvalita vody čeká v těchto dnech na každého, kdo zamíří na koupaliště a k rybníkům v Karlovarském kraji. Velice teplého začátku meteorologického léta se snaží využít i provozovatelé koupališť, kteří se novými službami snaží k vodě nalákat co možná nejvíce lidí.

„Výborná je aktuálně kvalita vody na karlovarském koupališti Rolava, na sokolovském Michalu, na Jesenici v Dřenici, v Habartově, na Bílé vodě v Chodově a ve vodní nádrži Tatrovice,“ popsala situaci v regionu Andrea Dašková z Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje.

Modrým usměvavým smajlíkem označují hygienici místa s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů.

O stupínek hůř jsou na tom na Jesenici v kempu Václav, u Rybářské bašty či na brouzdališti koupaliště Rolava. I zde je ovšem voda nezávadná.

„Má jen zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti. V případě možnosti je proto vhodné se po koupání osprchovat,“ vysvětlila Dašková.

Zhoršená kvalita vody je aktuálně v přehradě Skalka u Chebu a ve Velkém rybníce. „Zde je zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů, u vnímavějších jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže,“ doplnila hygienička.

Situace se ovšem podle jejích slov může změnit. Velmi přitom záleží na vývoji počasí. „Na začátku sezony jsou vody téměř ve všech koupalištích vhodné ke koupání. S narůstajícími teplotami vody a vzduchu a s postupným ubýváním dešťů se každoročně kvalita vody zhoršuje,“ konstatovala Dašková.

To se týká především Skalky a Velkého rybníka. Opačným pólem je pak koupaliště Lido v Mariánských Lázních, Michal v Sokolově, chodovská Bílá voda a jezero Boden v Habartově.

„Tyto vodní plochy si dlouhodobě, prakticky po celou sezonu, zachovávají stupeň 1, tedy s vodou vhodnou ke koupání,“ doplnila hygienička.

Nejvyhledávanější koupaliště budou hygienici kontrolovat každé dva týdny. „Ale například koupaliště Michal, vodní nádrž Tatrovice či Bílou vodu budeme kontrolovat jednou měsíčně. Na koupalištích místního významu, kterých je v kraji sedm, pak budeme brát vzorky jednou za sezonu,“ doplnila Andrea Dašková.

Nejen vodní atrakce, ale i kultura lákají lidi k vodě

Provozovatelé koupališť se snaží přilákat co nejvíce návštěvníků. Jedním z nejvyhledávanějších je sokolovský Michal, který se může pochlubit nejdelším venkovním tobogánem v republice.

„Vedle množství atrakcí ovšem máme i klidovou zónu. Tedy území bez reprodukované hudby se zajištěním maximálního klidu okolí,“ zdůraznil jednatel koupaliště Karel Kotous.

Koupaliště ovšem vsází nejen na vodní rekreaci, ale i na kulturní vyžití. V červnu zde vystoupí Michal David se svou Open air tour, v červenci do Sokolova zavítá skupina Kryštof s hosty v rámci Kryštof festivalů 2019.

O festivalu se Rolava přemění na kemp

Služby zlepšují i na karlovarské Rolavě. Zde například o víkendu otevřeli lanové centrum.

„Je to další atrakce, kterou si mohou děti užít, jen je musejí v každém případě hlídat rodiče,“ řekla Simona Vránová, ředitelka společnosti KV City Centrum, která se o Rolavu stará.

Na Rolavě samozřejmě funguje i stánek s občerstvením. Jen na dlouho slibovanou kavárnu si musejí lidé ještě počkat. Město ale už zná její budoucí podobu.

„Z jedné třetiny to bude uzavřená budova, zbytek bude tvořit vzdušnější posezení,“ naznačil náměstek primátorky Tomáš Trtek.

Rolava má ovšem ještě jedno specifikum. Jednou ročně se z koupaliště promění na kemp. Při karlovarském Mezinárodním filmovém festivalu je zde totiž tradičně stanové městečko určené pro ty, kteří festival proslavili - baťůžkáře. Bude tomu tak i letos.