Zájemci o kotlíkové dotace nocovali na krajském úřadě.

Zájemci o kotlíkové dotace nocovali na krajském úřadě. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Kotlíkové dotace chtějí stovky lidí, na všechny ale se nedostane

  • 2
Velký zájem mají obyvatelé regionu o takzvané kotlíkové dotace, které letos poprvé rozděluje Karlovarský kraj. Peníze má na 450 až 500 výměn kotlů, jenomže žádostí dorazilo o desítky více. Jejich příjem ještě neskončil.

Deset i více hodin pročekaly začátkem března stovky lidí na krajském úřadě, když spouštěl příjem žádostí o takzvané kotlíkové dotace (více čtěte zde). Vůbec poprvé totiž letos začne rozdávat příspěvky na výměny kotlů na tuhá paliva za ekologičtější způsoby vytápění.

Nyní se ukazuje, že ti, kteří obětovali své pohodlí a na úřadě strávili kvůli dotaci noc, udělali dobře. Už teď je totiž jisté, že na všechny se nedostane.

„Aktuálně máme 599 žádostí, podle pravidel výzvy přijímáme dál,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková. Zájemci o dotaci se mohou hlásit do konce června.

„Je pravda, že už teď je převis oproti předpokládaným dotacím, ale pokud jedna dotace odpadne nebo některá bude nižší, přijde na řadu další,“ uvedl hejtman Martin Havel.

Je si jistý, že kraj tak rozdělí všech 64 milionů korun, které na kotlíkové dotace letos získal. Lidé mohou od kraje dostat dotaci až 127 500 korun, což je 85 procent nákladů.

Lidé mají zájem je hlavně o dražší zařízení

Podle Věry Tomsové, vedoucí odboru investic a grantových schémat krajského úřadu, mají obyvatelé největší zájem o kombinované kotle na uhlí a dřevo, tedy o ty dražší. Zda se žádostí uspěli, se dozvědí za několik týdnů.

„Jsme za půlkou hodnocení a předpokládáme, že v následujících čtrnácti dnech začneme zpracovávat materiály pro radu, neboť je orgánem, který tyto věci schvaluje,“ uvedla vedoucí odboru. Podmínkám zatím prý nevyhovělo zhruba deset žádostí.

„Většinou jsou v pořádku, protože spoustu případných chyb je možné napravit. Zájemci mohou doplnit doklady nebo přinést fotografie. Tak jsme to měli nastavené ve výzvě, aby to bylo pro lidi co nejjednodušší a nejpříjemnější, nicméně bohužel musíme konstatovat, že se najdou i žádosti, které naprosto nevyhovují, a budeme je muset vyřadit,“ řekla Věra Tomsová.

Další kola možná budou, ale nejdřív za rok

Vedení kraje nyní diskutuje se zástupci ministerstva životního prostředí a usiluje o to, aby se konalo druhé a případně i třetí kolo kotlíkových dotací. Na řadu by přišlo ale až příští rok a příjem žádostí by opět začal od prvního zájemce, který si ji podá.

„Už přemýšlíme o tom, jaký jednodušší způsob zvolit, aby ti, kteří mají přístup k internetu, mohli žádat jeho prostřednictvím. Fyzické pracoviště na úřadě by bylo k dispozici třeba seniorům nebo těm, kteří nemohou komunikovat elektronicky. O ně by se postarali naši lidé,“ popsal hejtman a zmínil, že kraj by chtěl do budoucna zmírnit čekání zájemců.

Další vlnu kotlíkových dotací vláda zatím neoznámila, nicméně podle hejtmana je již téměř jistá. Osobně nevidí důvod, aby se další kolo nekonalo, pokud se dotace setkávají s takovým zájmem.

Karlovarský kraj by měl i v dalších vlnách získat stejnou částku jako pro letošní rok, ačkoli by podle hejtmana zvládl rozdělit dvakrát tolik. Sumu ale dostává v poměru k počtu obyvatel.