Odběrový stan v chebské nemocnici.

Odběrový stan v chebské nemocnici. | foto: Martin Stolař, MAFRA

V léčebně na Chebsku jsou desítky nakažených, kraj žádá o pomoc vojáky

  • 54
Už více než čtyři desítky lidí pozitivně testovaných na koronavirus hlásí Léčebna dlouhodobě nemocných a dlouhodobé léčebné péče v Nemocnici Mariánské Lázně. Počet výrazně vzrostl po plošných testech. Doporučila je hygiena, když se nemoc prokázala u prvních čtyř lidí. Kraj pro zařízení žádá pomoc od armády.

Podle Michaely Zajíčkové z krajské hygieny je v Mariánských Lázních aktuálně evidováno 51 nakažených, z toho 43 právě ve zmíněné léčebně.

„Podle informací ze zařízení jsou pacienti izolovaní, s mírným průběhem nemoci bez teplot, jen s kašlem a všechno je pod kontrolou,“ ujistil krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš. 

Zajíčková doplnila, že 34 z nakažených v léčebně jsou pacienti, zbytek personál. Zatímco ještě o víkendu bylo v léčebně potvrzených 17 případů, dnes jejich počet výrazně vzrostl.

„Jsme připraveni řešit s vedením nemocnice v Mariánských Lázních případné možnosti úpravy provozu,“ doplnil radní.

Koronavirus v Karlovarském kraji

Vzhledem k tomu, že nakažení lidé mimo LDN je v Mariánských Lázních málo, město žádná výjimečná opatření nechystá. „Další nakažení jsou pouze jednotky, ne velké skupiny. Žádná opatření ze strany města zatím zavádět nebudeme,“ řekl ČTK starosta Martin Kalina.

Kvůli statistikám ohledně nákazy v regionu se v neděli sešel krajský krizový štáb. Podle hejtmana Petra Kubise dnes mariánskolázeňská nemocnice dostane celoobličejové masky, které lze opakovaně dezinfikovat. 

„Dalším krokem bude také to, že oslovíme Ústřední krizový štáb ČR, aby na pomoc do Nemocnice Mariánské Lázně vyslal vojáky,“ informoval hejtman. 

„Oddělení jsou zdravotnickým personálem zajištěna, nevylučujeme ovšem, že tento se tento stav nezmění s ohledem na vývoj situace. Nadále je poskytována akutní péče pacientům, a to se striktním dodržováním protiepidemiologických opatřeních,“ sdělila ČTK Veronika Kropfreiterová pověřená řízením nemocnice.

Vicepremiér a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) chce žádost pomoc vojáků projednat ve vládě, ve středu by se jí měl zabývat na plenárním jednání i krizový štáb.

Testování mají v současné době za sebou pracovníci všech pobytových zařízení sociálních služeb v regionu. Stejně tak rozhodl kraj o testech zaměstnanců všech šesti léčeben dlouhodobě nemocných (LDN).

Testování pro samoplátce

Karlovarský kraj má kvůli Chebsku a konkrétně i mariánskolázeňské léčebně druhý největší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, hned po Praze. Podle údajů ministerstva zdravotnictví z pondělního rána je z Karlovarského kraje 350 nakažených, to je téměř 119 nakažených na 100 tisíc lidí, v Praze je to 128 nakažených.

Petr Kubis oslovil vedení nemocnic v regionu, aby stanovila požadavek na nákup plicních ventilátorů. Hejtmanství by navíc rádo posílilo krajskou hygienu o epidemiologa, s čímž by měl pomoci stát.

Kraj také začal připravovat možnost testování na nákazu koronavirem pro samoplátce, což by mohlo usnadnit situaci pendlerům, kteří se nyní podle nařízení vlády budou muset od 27. dubna prokazovat na hraničních přechodech negativními testy.

Od dnešní půlnoci jsou nově k dispozici hraniční přechody Pomezí a Vojtanov, a to 24 hodin, 7 dní v týdnu. Kraj očekává, že se přestanou tvořit kolony a zvýší se plynulost dopravy. Hraniční přechod Boží Dar zůstane v provozu denně od 5 hodin do 23 hodin.

,