Jednou z karlovarských restaurací, která kvůli koronavirovým opatřením...

Jednou z karlovarských restaurací, která kvůli koronavirovým opatřením nezavřela, je pizzerie v Bělehradské ulici v centru města. Jídlo si ale musí zákazníci koupit ve dveřích a odnést s sebou. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Karlovarské restaurace bojují o zbytky tržeb, většina má zavřeno

  • 2
Ještě před pár dny běžná věc: z práce si odskočit do nejbližší restaurace na oběd. V době mimořádných opatření se ovšem tahle obyčejnost mění na takřka neřešitelný problém. Většina karlovarských restaurací má zavřeno.

Na dveřích podniků se objevují cedule typu „Zavřeno“, „Po dobu mimořádných opatření zavřeno!“, anebo dokonce „Zavřeno do odvolání vlády“.

„Restaurace jsem zavřel. Kdybych prodával oběd do ruky, asi bych na tom ještě tratil,“ vysvětlil majitel dvou restaurací v centru Karlových Varů. Jinde ovšem zvolili jiný přístup a zákazníkům nabízejí jídlo s sebou. Anebo přímo rozvážejí obědy.

„Každý se snaží nějak udržet,“ zhodnotil situaci Tomáš Huňáček, majitel pizzerie v Ostrově a Karlových Varech. „My prodáváme pizzu s sebou, funguje i rozvoz,“ uvedl podnikatel. 

Kvůli karanténě ovšem musel přijmout ve svém podniku ne příliš populární opatření. „V práci jsou rozvozci, jeden kuchař a jeden člověk na obsluhu. Zbytek zaměstnanců je na dovolené, aby nepřišli o peníze,“ popsal Huňáček, jak v těchto dnech fungují jeho podniky.

Nouzová opatření vlády, respektive jejich výsledek se ovšem negativně projevil na tržbách. „Jenom v Ostrově spadl zájem o nějakých devadesát procent. Nevím, jak dlouho to takhle zvládneme,“ dodal.

Někteří nepochopili karanténu, stěžují si strážníci

Veškeré restaurace jsou uzavřené od soboty. „Děláme zevrubné kontroly, ale podnikatelé tento příkaz dodržují,“ uvedl Ladislav Martínek, velitel městské policie v Ostrově.

Ani v Karlových Varech není situace horší. „Snad jen první den platnosti nařízení jsme řešili obdobný případ. Netýkal se však restaurace, ale obchodu. V takovém případě upozorňujeme majitele na povinnost mít podnik zavřený,“ uvedl Marcel Vlasák, velitel karlovarských strážníků. 

Obdobně ochránci veřejného pořádku postupují, když vidí shluk lidí. „Upozorňujeme je, že by se neměli shlukovat,“ doplnil Vlasák. 

Šéfa ostrovských strážníků Ladislava Martínka ovšem trápí jiná věc. Lidé podle jeho zkušeností úplně nepochopili význam karantény. „Někteří lidé se domnívají, že je to příležitost zajít si na náměstí a klábosit s přáteli. Ale tak karanténa fungovat nemá,“ posteskl si. 

„Apelujeme proto na všechny občany, aby toto nařízení nebrali na lehkou váhu a dodržovali to, co chrání před plošným rozšířením nebezpečného viru,“ dodal Ladislav Martínek.