První letadlo společnosti Pobeda na nové lince z Moskvy do Karlových Varů...

První letadlo společnosti Pobeda na nové lince z Moskvy do Karlových Varů přistálo na karlovarském letišti (17. února 2018). | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Kraj pošle karlovarskému letišti deset milionů, nechce ho zavírat

  • 3
Deseti miliony korun pomůže Karlovarský kraj mezinárodnímu letišti, které mu patří. Letiště kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem zažívá těžké časy. S finanční injekcí souhlasili krajští zastupitelé.

„Letišti pomůže každá koruna. Nedokážu teď říci, na jakou dobu. Záleží na tom, jaké budou výnosy a kolik bude létat malých a středních letadel, i těch soukromých,“ uvedl hejtmanův náměstek pro dopravu Martin Hurajčík

Pokud by terminál potřeboval v letošním roce znovu pomoci, je kraj podle něj připravený.

„V takovém případě bych šel znovu prosit zastupitele o schválení nějakých prostředků na provoz, abychom jej nemuseli omezovat, zavírat či jakkoli snižovat jeho současný stav,“ doplnil Hurajčík.

Mezinárodní letiště v Karlových Varech

Karlovarskému mezinárodnímu terminálu vypadly v posledních týdnech veškeré výnosy mezinárodní dopravy, což činí dva miliony korun měsíčně. Ředitel letiště Jiří Pos označil tento výpadek jako fatální. 

Na terminálu v současné době panuje podle Martina Hurajčíka běžný provoz. Těžká situace se obešla bez propouštění, odešli pouze nasmlouvaní brigádníci. 

„V současné době na letiště přilétají malá a střední letadla a jsme už otevření pro jakýkoli provoz. V tuto chvíli ale záleží na tom, jak se bude létat v Evropské unii i mimo ni. Záležet bude na zemích, které lety schvalují,“ uvedl náměstek. 

Pro terminál je bolestný zejména výpadek tamní jediné stálé linky mezi Karlovými Vary a Moskvou, kterou zajišťuje ruská společnost Pobeda. S dalšími leteckými společnostmi vedení terminálu o jiných linkách stále jedná. 

Karlovarskému letišti se v poslední době začalo po několika špatných letech způsobeným poklesem klientely z Východu opět dařit lépe. Vloni odbavilo celkem 62 434 cestujících, což představovalo meziroční nárůst přes 43 procenta. Vděčilo za to zejména Pobedě. Letos měla přinést dvacetiprocentní nárůst výnosů. Koronavirus ale vše zastavil.