Letiště v Karlových Varech

Letiště v Karlových Varech | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Karlovarskému letišti má pomoct desetimilionová injekce od kraje

  • 16
Deset milionů korun by mělo pomoci karlovarskému mezinárodnímu letišti patřícímu kraji, které kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem zažívá těžké časy. Částka je podle krajského náměstka pro dopravu Martina Hurajčíka doporučením, které musejí ale schválit zastupitelé.

Kdy přesně se krajští zastupitelé sejdou, však zatím není zcela jasné.

„Jde o součást záchranného opatření, nicméně už vloni jsme pro letošek finance letišti schválili, pokud by je potřebovalo. I v roce 2020 plánujeme ztrátu, a to i ohledem na události, které nastaly. Chtěli bychom jej udržet v provozuschopném stavu, v tom nejvyšším standardu, takže musíme společnosti pomoci,“ uvedl Martin Hurjačík.

Karlovarskému mezinárodnímu terminálu vypadly v posledních týdnech veškeré výnosy mezinárodní dopravy, což činí dva miliony korun měsíčně. Podle ředitele letiště Jiřího Pose je tento výpadek fatální. Na letišti nyní působí jen minimální část personálu, která zajišťuje jeho chod. Otevřené je pouze pro neobchodní přepravu a letecké práce. 

Letiště zachraňuje škola pilotů

Ztráty se týkají zejména výpadku tamní jediné stálé linky mezi Karlovými Vary a Moskvou, kterou zajišťuje ruská nízkonákladová společnost Pobeda. Jediný příjem mu plyne z výcvikového provozu Letecké školy F Air, na nějž se omezení v souvislosti s pandemií nevztahují.

„F Air nás zachránila před úplným uzavřením. Máme výnosy z pronájmů nebytových prostor pro jejich provoz a máme poplatky za jejich provoz, takže je to alespoň, řekl bych, částečná záplata,“ uvedl před časem Jiří Pos. 

Další poplatky jdou terminálu od jiných soukromých škol, které na letišti přistanou. Ty jsou ale pouze v řádech stokorun. Kdy se situace karlovarského terminálu změní, lze podle Martina Hurajčíka těžko odhadnout. 

„Všechno záleží na nařízení vlády a státu. V současné době jednáme s Pobedou i dalšími leteckými společnostmi, ale teď nejsem schopen říct žádné podrobnosti,“ přiblížil. Letiště tak nyní čeká na uvolnění pravidel, která omezují kvůli pandemii koronaviru cestování.

Karlovarskému terminálu se začalo po několika špatných letech způsobených poklesem klientely z Východu opět dařit lépe. Vloni odbavil celkem 62 434 cestujících, což představovalo meziroční nárůst přes 43 procenta. Vděčilo za to zejména Pobedě. Letos měla přinést dvacetiprocentní nárůst výnosů. Koronavirus ale vše zastavil.