Prázdná prostranství v lázeňském centru Karlových Varů. Pohled z Jánského mostu...

Prázdná prostranství v lázeňském centru Karlových Varů. Pohled z Jánského mostu na řeku Teplá obklopenou Starou (vpravo) a Novou loukou, uprostřed na pozadí Grandhotel Pupp. (22. dubna 2020) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Vary připravují letní kulturní program, akce se přesunou pod širé nebe

  • 1
Pokud by svět nezasáhla pandemie koronaviru, byl by hlavní událostí letošního léta v Karlových Varech 55. ročník mezinárodního filmového festivalu. Ten však organizátoři o rok odložili. Lázeňské město chce ale lákat české turisty, proto pro ně i obyvatele letní program chystá.

„Jednotlivá opatření se postupně rozvolňují. Sice nevíme, kolik lidí se bude moci shlukovat, léto ale máme připravené. Půjde zejména o venkovní akce,“ uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Zástupci radnice podle ní oslovili všechny karlovarské příspěvkové organizace, aby se do akcí zapojily a připravily návrhy, jak by mohly tamní léto podpořit.

„Půjde o Karlovarský symfonický orchestr, Lázeňské lesy připravují aktivity na Goethově vyhlídce, Karlovarské městské divadlo zase přichystá hry pro děti. Nyní dáváme dohromady program tak, abychom ho byli schopni představit,“ nastínila primátorka.

Členové Karlovarského symfonického orchestru (KSO) už s venkovními akcemi začali. V současné době hrají lidem pod okny v různých karlovarských čtvrtích. Připravili také projekt nazvaný Hraju za Vary, který by měl trvat od července až do září a počítá s dlouhou řadou různých akcí.

„V současné době děláme takový přehled, v němž budou všechny aktivity na léto. Chtěli bychom do nich zapojit i další instituce a předpokládáme, že to bude v širších souvislostech,“ popsal ředitel KSO Petr Polívka.

Projekt by měl podle něj zasáhnout lázeňskou zónu, některé hotely či zahrádky, aby tato část města začala opět žít. S návratem do starých kolejí chtějí ale karlovarští symfonici začít už během června. „Myslím, že připravíme dva až tři koncerty. Zkusíme normální režim, samozřejmě při dodržování stanovených pravidel,“ doplnil Petr Polívka. 

Podle ředitele karlovarského infocentra Josefa Dlohoše se plánované letní kulturní akce uskuteční celkem na čtyřech místech v Karlových Varech.

„Především pro rezidenty to bude v areálu Rolava, kde bude Rolavské kulturní léto, dále pak v centru města, a to ve Dvořákových sadech, Mlýnské kolonádě a Divadelním náměstí,“ vyjmenoval.

V lázeňském centru vzniknou tři scény, které budou nabízet různorodý program. Mlýnská kolonáda nabídne především klasiku v podání karlovarských symfoniků, Divadelní náměstí alternativní hudbu a ve Dvořákových sadech to bude pop a zaměření na děti i s doprovodným programem.

„Nyní na všem pracujeme. Uzavřené by to mělo být tento, maximálně příští týden,“ doplnil ředitel. 

Festival světel bude v září

O jednu z tradičních akcí na konci léta navíc Karlovy Vary zřejmě nepřijdou. Infocentrum vypsalo výběrové řízení na Festival světla. Naplánovaný je na polovinu září. „Naděje stále je, proto jsme výběrové řízení vypsali a stále na něm pracujeme. Uzávěrka končí 14. května,“ řekl Josef Dlohoš.

Karlovarští zastupitelé schválili minulý týden 50 milionů korun na podporu lázeňství a cestovního ruchu ve městě. Obě oblasti silně zasáhla opatření proti koronaviru, stejně jako v jiných turistických a lázeňských místech republiky. Pět milionů korun má jít právě na kulturní akce.

Scéna na Mlýnské kolonádě bude podle Jiřího Dlohoše hrát denně, další dvě v lázeňském centru třikrát až čtyřikrát do týdne. „V podstatě pořád by se mělo ve městě něco dít,“ uzavřel ředitel karlovarského infocentra.