Lázeňské centrum Karlových Varů.

Lázeňské centrum Karlových Varů. | foto: Petr Przeczek, 5plus2.cz

Firmy už propouštějí a budou v tom pokračovat, zjistila hospodářská komora

  • 14
Firmy v Karlovarském kraji začaly propouštět. Je to důsledek mimořádných opatření, ke kterým stát přistoupil v souvislosti s koronavirovou epidemií. Prostřednictvím dotazníkového šetření mezi podnikateli to zjistila Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje.

„Otázky týkající se dopadů na zaměstnanost ukázaly, že tři čtvrtiny respondentů své zaměstnance zatím nepropustily. Část dotazovaných firem ale sdělila, že k tomuto kroku bude muset přistoupit, pokud bude aktuální stav trvat ještě dva týdny a déle. Někteří respondenti uvedli, že už své zaměstnance museli začít propouštět, a to v rozsahu od 4 do 30 procent,“ upřesnil předseda představenstva hospodářské komory Tomáš Linda.

Varovná slova potvrdil předseda krajské organizace Asociace hotelů a restaurací ČR Jan Kronika. Současné problémy vedou podle jeho slov k nevyhnutelnému propouštění. Kronika už dříve naznačoval, že hotely si zaměstnance dokážou udržet maximálně měsíc.

„V průběhu měsíce dubna začnou propouštět všichni,“ shrnul situaci šéf krajské asociace. Netají, že i kdyby dokázala vláda pomoct s platy, popsaný problém nastane. Hotely budou mít otevřeno, ale nebudou mít koho ubytovávat. K lepšímu se podle jeho názoru neobrátí situace ani v okamžiku, kdy vláda uvolní opatření, která se existenčně dotkla právě hotelů.

„V následujících měsících dojde na české poměry ke skokovému nárůstu nezaměstnanosti. Odráží to stejně šokové pozastavení činnosti mnoha podniků s dosud přetrvávající nejistotou ohledně dalšího vývoje,“ odhadl Radovan Hauk z poradenské společnosti Moore Czech Republic. 

„Bohužel se nedá očekávat, že podpůrné programy jako kurzarbeit zásadně zmírní dopady. Pomoc firmám přichází až zpětně, a to je pozdě. Mzdy a jiné závazky firmy v těchto dnech platit musí a bez příjmů nemají z čeho,“ dodal.

Průzkum rovněž odhalil, že 87 procent dotázaných firem muselo významně omezit provoz, plná třetina pak zavřela úplně. Někde bylo důvodem vládní nařízení, jinde omezení pohybu osob, uzavření škol a školek nebo zastavení provozu na státní hranici s Německem. 

Potřebujeme otevřené hranice, zní od firem v kraji

Nejčastěji zaznamenaly negativní dopady sektory služeb a silniční dopravy. Jen 13 procent podnikatelů nemuselo svoji činnost omezit ani provozovny uzavřít. Většinou šlo o zpracovatelský průmysl nebo stavebnictví.

Vyšlo také najevo, že takřka 87 procent oslovených firem trápí pokles počtu zakázek. Polovina jich zaznamenala pokles o více než 50 procent. Podnikatelé se obávají, že se dá očekávat další pokles, v některých případech dokonce hrozí i ukončení činnosti.

Firmy trápí i uzavření hranic, které má přímý vliv na 70 procent dotázaných. Problémem je nejen omezení pohybu zboží a materiálu, ale i osob, což je zjevné zejména u firem, které jsou plně nebo částečně řízeny ze zahraničí. 

Podnikatelé také uvedli, že zmírnit následky karantény by pomohla finanční podpora, odpuštění některých daní, zvýhodněné úvěry nebo kompenzace mezd a úhrada pojištění za zaměstnance. Část firem by potřebovala k opětovnému nastartování otevřít hranice. Více než polovina oslovených by chtěla přesnější informace, brzké uvolnění nouzového stavu a návrat do běžného režimu s významnější podporou cestovního ruchu a lázeňství.