Odběrový stan v chebské nemocnici.

Odběrový stan v chebské nemocnici. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Mobilní tým otestuje seniory. Začne na Chebsku, kde je nejvíc nakažených

  • 0
Domovy pro seniory v Karlovarském kraji čekají návštěvy mobilního týmu s lékařem a hygienikem kvůli případné nákaze koronavirem. Zástupci kraje nyní dokončují poslední přípravy k tomu, aby v těchto zařízeních zvýšili testování.

„V každém případě bychom chtěli začít na Chebsku, kde je nejvíce nakažených,“ uvedl hejtman Petr Kubis. Kraj podle něj hned od počátku šíření koronaviru zavedl v domovech pro seniory poměrně tvrdá opatření, aby v nich zabránil případné nákaze. Zpočátku dokonce zvažoval i jejich úplné uzavření, což nakonec neudělal.

Dobrou zprávou podle Petra Kubise je, že má region v současné době dostatek testovacích sad a dalších potřebných věcí, kterými lze zjistit přítomnost koronaviru. V karlovarské a chebské nemocnici také fungují dva testovací stany, přičemž jedno toto místo má kapacitu 100 lidí. Ta ale zatím není, i přes navýšení provedených testů, v regionu plně využita.

„Pokud lékař indikuje testování, je toto místo schopné provést výtěr ještě ten den. Dnes se spíš potýkáme s problémem, že pokud to řeknu zjednodušeně, nemáme koho testovat,“ uvedl hejtman.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Jana Bureše může testování nařídit buďto krajská hygienická stanice, anebo praktický lékař. Kraj už o tom mluvil se zástupci okresní České lékařské komory. 

„Vytvořili jsme podmínky a nyní je na praktických lékařích, aby posílali na testování pacienty a zadávali je do systému. My už pak zajistíme to, zda pojede sanitka k nim domů, nebo je pozveme do odběrového stanu,“ vysvětlil Jan Bureš. 

Sanitka se zdravotníky začala lidi s obtížemi navštěvovat v domácnostech 10. března. Odlehčila praktickým lékařům a infekčnímu oddělení karlovarské nemocnice, kam do té doby lidé směřovali.

Ochranných prostředků je dostatek

Situace se podle hejtmanství zlepšila nejen s množstvím testů na koronavirus, ale i v případě ochranných prostředků, kterých je nyní dost. Rozdělit je chce kromě jiných také onkologickým ambulancím v regionu a onkologickému oddělení chebské nemocnice pro pacienty, jejichž stav je většinou vážný. Celkem půjde o 3 050 respirátorů a 4 tisíce roušek.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

„Chceme tak přispět k tomu, abychom chránili pacienty, kteří se léčí s onkologickým onemocněním, a každá i lehčí nákaza může mít velmi vážné důsledky pro jejich zdravotní stav,“ řekl hejtman Petr Kubis. Dodal, že se v tomto případě nejedná o dodávku ochranných prostředků od státu, ale o pomůcky, které kraj zakoupil navíc. Lékaři by je pacientům měli rozdat podle potřebnosti. 

S pomocí kraji přišla i Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni. Do regionu dodala stovku ochranných štítů pro zdravotníky, které vznikají metodou řezání laserem. Ta je ve srovnání s 3D tiskem výrazně rychlejší a umožňuje výrobu podstatně zmnohonásobit. Řešení navrhli studenti doktorského studia, kteří jsou společně s několika zaměstnanci do výroby zapojeni.

V Karlovarském kraji hygienici evidovali k pondělnímu večeru 198 nakažených, 43 lidí se z nemoci covid-19 uzdravilo, šest jí podlehlo. Nejvíce pozitivně testovaných je na Chebsku, aktuálně už 114. Na Karlovarsku je 53 nakažených, na Sokolovsku 31.