Páťáci chebské 6. Základní školy při vyučování.

Páťáci chebské 6. Základní školy při vyučování. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Učitelé mají strach a chtějí se chránit, města jim dávají respirátory

  • 6
Kantoři v Karlovarském kraji volají po respirátorech, aby mohli dál učit. Mnohá města se rozhodla jim pomoct a posílají jim ochranné pomůcky ze svých zásob.

Dvacet školních tříd v kraji je v karanténě, kompletně uzavřena je stále ještě Základní škola Myslbekova v Ostrově. „Nakazilo se 90 procent učitelů a průběh onemocnění byl u leckterých dost dramatický,“ potvrdil ředitel školy Martin Fous. 

Vnitřní prostory celé budovy hasiči na začátku minulého týdne vydezinfikovali a město se rozhodlo pomoct i jinak. Třem základním školám poslalo 470 respirátorů ze svých zásob. „Učitelům, kteří doposud neonemocněli, jsem nošení respirátorů velmi doporučil,“ upřesnil ředitel s tím, že žáci by se do tříd měli vrátit v úterý. 

Doma byli od 16. září a výuka probíhala distančně. Na dálku učili i nemocní pedagogové, leckteří z nich i s vážnějšími příznaky. „Jedna z mých kolegyň měla devět dní horečky přes 39 a vůbec nic nepomáhalo,“ dodal Martin Fous.

Centrálně se zatím nechystá nic

Přestože ministr školství Robert Plaga o respirátorech pro učitele mluví už od poloviny září, doposud k žádné dohodě s vládou, potažmo s ministerstvem zdravotnictví nedošlo.

„Povídá se, že jsou snad na cestě respirátory pro učitele v Praze, ale červená bude za chvíli na covidovém semaforu Česka leckde, takže by se co nejdřív mělo přijmout řešení systémové,“ zdůraznil předseda školských odborů František Dobšík. 

Mezitím si města a učitelé v regionu pomáhají podobně jako radní z Ostrova. „Radnice nám zajistila respirátory za více než padesát tisíc. Jsou na vícenásobné použití a k tomu máme i štíty a dost roušek,“ potvrdil ředitel Základní školy Březová u Sokolova. 

Město Karlovy Vary už vybavilo své školy další zásobou dezinfekce ke vchodům. „Ředitelé nás také žádali o roušky pro žáky, a budou-li potřebovat další ochranné pomůcky, sáhneme do rezerv,“ potvrdil mluvčí města Jan Kopál.

Někteří ředitelé řeší aktuální covidovou situaci inovativně po svém. „Kdo z mých kolegů chce, tomu respirátory škola proplatí. Učitelé si je sami nakoupí a mně přinesou účtenky,“ uvedl ředitel karlovarské Základní školy jazyků Jiří Burian. 

Jeho škole se nákaza zatím vyhýbá. Doma jsou pouze dva učitelé, jde však spíše o prevenci. „Bylo jim doporučeno zůstat doma kvůli kontaktu s nakaženým, ale nikdo je zatím ještě netestoval,“ doplnil ředitel školy. 

V rámci regionu je momentálně nejlepší situace z hlediska výskytu onemocnění covid-19 na Sokolovsku. Snad i proto jsou zdejší učitelé relativně klidní. „Právě připravujeme distribuci roušek pro volební komise. Pro školy žádné zásoby nemáme, ale zatím je klid. Všechny školy jsou otevřené a žádná třída není v karanténě,“ sdělil mluvčí města Sokolova Vladimír Meluzín.

Učitelé jsou na tom za poslední týdny hůř než sestry

Celorepublikově se za první dva týdny ve školách nakazilo téměř 400 učitelů, zdravotních sester ani ne polovina. „V tuto chvíli jsou tedy plošná opatření, jako je zavedení roušek ve všech prostorech školy včetně tříd a učeben, zcela nezbytná,“ potvrdil vedoucí Epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek. 

Zároveň upozornil, že používání roušek či respirátorů ale nestačí. „Kapénky ulpívají také na plochách a na rukou, proto je třeba pravidelně dezinfikovat sebe i předměty, kterých se dotýkáme. Důležitá je i dezinfekce rukou před jídlem a pitím. Omezit bychom měli také doteky v obličeji, doteky s druhými lidmi a samozřejmě účast na hromadných akcích. Dodržování odstupu je klíčové,“ doplnil Roman Chlíbek.

V neděli bylo v Karlovarském kraji nakažených 647 lidí,v karanténě pak celkem 1 149. Hygienici poslední týden testují v průměru více než 500 lidí denně.