Lázeňské centrum Karlových Varů.

Lázeňské centrum Karlových Varů. | foto: Petr Przeczek, 5plus2.cz

Hoteliéři mají před zimou obavy, lákají na mentální koučink i vitaminovou kúru

  • 4
Koronavirová pandemie opět komplikuje život majitelům hotelů a dalších ubytovacích kapacit v Karlovarském kraji. Čekají krušnou zimu, a to hlavně kvůli ztíženému cestování z Německa, absolutní absenci ruských návštěvníků a stále většímu množství zrušených pobytů ze strany českých turistů.

„Bude to obrovský průšvih,“ posteskl si Jan Kronika, předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací.

Situace je podle něj oproti jaru značně rozdílná. „Tehdy nás zavřel stát, ale teď je příčinou problémů vývoj na trhu. Zajímalo by mě, jak se k tomuto faktu stát postaví. Jestli nijak, nevím, co s námi bude,“ řekl za resort hotelnictví Kronika.

Celý obor teď podle něj čeká jako na smilování na peníze z programu Covid - ubytování. „Zatím nikdo neviděl ani korunu. Přitom to jsou prostředky, které nutně potřebujeme na zachování provozu,“ vysvětlil krajský předseda asociace.

Chybějící prostředky od státu i vývoj na poli cestovního ruchu hoteliérům zatím mnoho důvodů k optimismu nedávají. Elena Sorokina z mariánskolázeňského turistického infocentra uvádí, že rezervace na zimní období kvůli tomu ve většině hotelů nyní pokrývají nanejvýš pětadvacet procent kapacity.

V průběhu hlavní sezony přitom hlásily hotely v Mariánských Lázních obsazenost téměř z osmdesáti procent. „Převažovali čeští návštěvníci, které se do města podařilo přilákat díky řadě podpůrných programů a opatření. Jedním z nich byla marketingová kampaň Mariánky jsou super!, kterou připravilo Turistické informační centrum Mariánské Lázně ve spolupráci s komisí pro lázeňství a cestovní ruch,“ informovala Sorokina.

Ředitelka hotelu Villa Patriot Ivana Mottlová se ale domnívá, že je předčasné panikařit.

Podle jejího názoru Češi rozhodují o dovolené na poslední chvíli a důležitou roli bude hrát i počasí. „Pokud bude sníh na lyžování, pak budou ve městě i turisté,“ míní ředitelka Mottlová. 

Hotely vymýšlejí netradiční nabídky

Jinde se podle Eleny Sorokiny koronakrizi snaží čelit netradičními nabídkami. Například hotel Krakonoš láká na svůj program nitrožilní aplikace vitaminu C. Nabízí jej v rámci svého balneoprovozu hostům hotelu, ale i personálu či ostatním obyvatelům města. Hotel Villa Patriot zas vsadil na gastronomii. Pro labužníky a milovníky francouzské kuchyně připravil nové menu.

Falkensteiner Hotel Grand, který v létě nabízel spa víkendy, kurzy jógy a tradiční čínské cvičení čchi-kung v přírodě, zve hosty na mentální koučink.

Problém hoteliérů tkví podle Jana Kroniky v tom, že se v době první vlny koronakrize zadlužili. „Zaplať pánbůh za to, že se cestovní ruch v letních měsících rozjel. Ale ne tak, aby se dalo vydělat dost peněz na umoření dluhů,“ vysvětlil Kronika.

I když podzimní a zimní scénář nevyznívá pozitivně, má obor podle jeho názoru šanci na to, aby se zachránil. „Jestli nás naši dodavatelé a stát nechají do jara vydechnout, přežijeme. Oni mají teď náš osud v rukou,“ dodal šéf krajské sekce Asociace hotelů a restaurací.

,