Diskuse k článku
Nedáváte spropitné, plaťte víc. Restaurace účtovala cizincům jiné ceny
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
A42l67o13i16s 24P90e81t24r38z97e33l 7735166975821Tak jdete do KFC, Mc D. ,tam neplatite spropitne. |
![]() |
A48n49d35r14e45a47s 81L29e40d25e46r36e58r 5489844986233Za komoušů měly Interhotely jako GH Moskva (Pupp) nebo Centrál už couvert někdy v 60tých letech. První položka nahoře jídelního lístku. 2-) |
![]() |
J80o88s24e64f 93D61r21d38a 6780159132576Na výletních lodích na Vltavě v Praze dost normálka. Když jsme se podivovali nad cenou pressa za 75Kč, všimla si nás obsluhující, sebrala nápojový lístek a přinesla jiný. Ejhle. Na novém lístku byla již káva za 35.- Někde si musí natrhat na nájem...! |
![]() |
V37i13k19t38o92r 23Z34á31b49r81a12n51s65k79ý 3650528964243Tahle branže je prolezlá různými vych*ánky. Asi to bude přístupem majitelů, personál je jen jejich obrazem. Nejedná se o všechny, je jich však dost. Kromě nabídky a servisu nevalné úrovně považuji za největší švajneraj jejich snahu vydrbat se zákazníkem. Nedávno jsem byl s manželkou v restauraci, chtěla čistou kohoutkovou. Přinesli karafu 0,7l za 70 Kč, bez upozornění na cenu, bez dotazu kolik toho chce... A čepování piva pod míru je běžnou věcí, takovou českou tradicí, kterou již nikdo nekritizuje. Není divu, že asertivní zákazník pak nedává spropitné. Není to povinnost. |
![]() |
J25i27ř43í 58K51a13r30e37š 7218561989429Jaká restaurace |
![]() |
O88n53d25ř30e86j 53M76a44l23ý 3634593403783Jasně, nedávají spropitné (které není povinné a je to jen dobrá vůle zákazníka), tak vám napálíme příplatek. |
![]() |
Z46d57e83n38ě19k 24W23e62r86n68h97a84r10t 6877115812128On je nešvar i samotné spropitné. Číšník má být placen z výdělků restaurace. Pokud jim chci něco dát navíc, je to jen moje dobrá vůle a odměna za nadstandardní služby, rozhodně nejde o nějakou povinnost. A když nadstandardní služby nejsou, tak proč bych něco platil? Dát spropitné v podniku, kde na mě zapomněli s objednávkou a deset minut mávám šrajtoflí na vrchního, než mě vůbec přijde milostivě zinkasovat? |
![]() |
M23a91r41t94i65n 80P64e21t13r 6303382428649Co se rýče spropitného, liší stát od státu. Někde není spropitné zvykem dávat prakticky vůbec, v jiných státech se obvykle při slušných službách dává, ale výše je zcela na vůli zákazníka a v dalších státech vám na účet automaticky připočítají třeba 10 procent, ať jste v restauraci spokojeni či nikoliv, dát můžete pouze ještě více. A ČR je, řekl bych, takový zlatý střed. |
![]() |
M84a47r96t11i66n 73P21e23t96r 6923212728909Oprava první věty: Co se týče spropitného, praxe se liší stát od státu... |
![]() |
P67ř25e41m84e70k 73P30a30v32k63a 8738972808451Přesně tak. Co se mne týče, tak výše spropitného se u mne odvíjí i od "přemrštěnosti" cen jídla. Vycházím z předpokladu, že když už restaurace má o polovinu vyšší ceny, než je u podniku dané kategorie běžné, bude mít i víc na mzdy zaměstnancům, a když už mi proluftuje šrajtofli, nebudu si ji ještě jednou vyprazdňovat sám. Pokud jsem s cenou a obsluhou spokojený, dávám standardních 10% navíc. |
![]() |
J80a18n80a 80K58u76b49o71v96á 6289352768870Já se řídím celkovým dojmem. Pokud je cena přemrštěná, mám možnost odejít jinam. Pokud už se usadím, očekávám příjemné chování. Relativně nedávno jsme byly s kolegyněmi - a otrávený ksicht číšníka, fláknutí talíři, o pití aby se člověk prosil, pak i na placení jsme čekaly. Ovšem potom jsme si nechaly všechny vrátit opravdu do koruny. |
![]() |
M84a18r12t29i49n 37F50i48l79i50p38c98z17y20k 3101201495253Problém je, že na ten couvert není zákazník upozorněn obsluhou, bývá někdy umístěn v jídelním lístku tam, kde se člověk nedívá, pokud tam vůbec uveden je a v mém případě se stává, že se to dozvím až pří placení. Rozhodně to není problém pouze českých restaurací, naposledy jsem se s tím setkal v Itálii .. couvert byl pevný ve výši 2EUR. |
![]() |
M64a84r65t39i41n 47F25i71l10i93p49c88z63y96k 3851651285113Jinak v té Itálii to bylo celkem zajímavé v tom, že před polívkou přinesli různé nakrájené pečivo, tyčinky, nějaké dochucovací omáčky. Donesli polívku a odnesli pečivo, odnesli talíře po polívce a s nimi odnesli i omáčky, donesli druhé a do 3 minut odnesli i poslední věci a to byla sůl a nadrolená margharita ... dost jsem na to koukal, protože je celkem přirozené, že si třeba jídlo dosoluji podle potřeby i v průběhu konzumace. Byl to takový couvert necouvert. A za 2EUR pro každého u stolu. |
![]() |
L81i36b32o58r 11F94o52l18t73ý69n57e66k 2986555427424Jenže tam ten couvert máte na účtence a co jsem tam zažil, tady nezažiju (ve zkratce fakt super chování obsluhy). Ostatně věřím, že kdyby jste se ozval, tak vám to tam nechají - holt jiný kraj... |
![]() |
J69a47r55o46s91l39a28v 55K86a61d83l82e63c 5711799152381Couvert je u nás docela běžný v "lepších" restauracích. Někde alespoň dají "zdarma" předkrm než donesou objednávku. Takových "servisních" poplatků nalezneme napříč obory přehršel... |
![]() |
T72o86m90á23š 68K42u56c65h71a89ř 3587721548611Tak si to mají napsat jako přirážku za komunikaci v cizím jazyce. To by mohlo projít, na zámcích si za cizojazyčný výklad taky běžně účtují. |
![]() |
R16a28d26o50s49l72a88v 81K35l48a70u73d28a 5404798384672Servisní přirážka |