Vrátnice sokolovské nemocnice.

Vrátnice sokolovské nemocnice. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Konec zmatků v areálu nemocnice. Vyroste tam parkovací dům

  • 3
Více než 150 nových stání vznikne ve dvoupodlažním parkovacím domě, který se na podzim nebo začátkem příštího roku začne stavět v dolní části areálu sokolovské nemocnice. Její vedení se tím chce vypořádat s kritickým nedostatkem parkovacích míst a dopravním chaosem v areálu.

S investicí finančně pomůže těžařská firma Sokolovská uhelná. "Shodli jsme se na tom, že parkování je nyní největší priorita a nejzásadnější problém, který vadí všem," řekl ředitel Nemocnice Sokolov David Soukup.

Situace, kdy pacienti, návštěvy a zaměstnanci nemají kde odstavit svůj vůz, přiměla vedení nemocnice k tomu, že už se pracuje na studii budoucího parkovacího domu. A to včetně dopravního řešení v celém areálu.

Součástí návrhu bude také přesun recepce, centrálního registru a informací mezi pavilony A a B tak, aby vše navazovalo na parkovací dům. Klienti, kteří přijdou pěšky, vejdou do nemocnice také zdola. Budou to mít blíž na zastávku městské hromadné dopravy.

Vznikne nová kuchyň, jídelna i kavárna s obchodem

Podle Davida Soukupa vyjde celá investice včetně úprav přibližně na 40 milionů korun. Odhaduje, že samotná stavba parkovacího domu může trvat jen asi tři nebo čtyři měsíce. "Už jsme zahájili schvalovací proces," uvedl Soukup.

Parkování v nemocnici není teď prakticky ničím a nikým řízené. Areál je stísněný a řidičů, kteří by tu chtěli svůj vůz odstavit, je mnohem více než volných míst. "Je skoro nemožné v nemocnici zaparkovat. Když mám štěstí, tak se mi to podaří v okolních ulicích, ale poměrně daleko od špitálu," řekl včera jeden z návštěvníků.

Parkovací dům bude jen jednou z velkých změn, které se v nemocnici dějí. Rekonstrukcí projde i pavilon F se stravovacím provozem. Ten je v havarijním a hygienicky nevyhovujícím stavu. Výsledkem bude nová kuchyň, jídelna pro zaměstnance a centrální šatny pro veškerý nemocniční personál.

V prostorách bývalé lékárny u vstupní recepce totiž vzniká kavárna s obchodem. Bude mít kapacitu 40 míst a pacienti se tu už od července budou moci občerstvit a nakoupit si.

Nainstalují novou magnetickou rezonanci

Od jara se v areálu také připravuje prostor pro nový přístroj - magnetickou rezonanci. Aparát značky Siemens koupila pro nemocnici Sokolovská uhelná za více než 22 milionů korun. S instalací přístroje se počítá v závěru května.

Nemocnici od ledna řídí nový management z firmy Nemos Sokolov. Právě této společnosti kraj nemocnici na dvacet let pronajal.