Práce na severozápadní podhledové římse karlovarské Vřídelní kolonády.

Práce na severozápadní podhledové římse karlovarské Vřídelní kolonády. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Začala druhá etapa rozsáhlé obnovy Vřídla, dělníci se přesunuli dovnitř

  • 2
Po zažehnání havarijního stavu technologické části Vřídelní kolonády začala v Karlových Varech druhá etapa její obnovy. Soustředí se na hlavní halu nejznámějšího karlovarského pramene.

„Smyslem všech kroků je zajistit, aby Vřídelní kolonáda mohla sloužit svému primárnímu účelu, tedy užívání pramene či relaxaci v příznivém klimatu v prostoru vnitřního vývěru Vřídla,“ uvedl náměstek primátorky města Petr Bursík.

Zásadní byla podle něj sanace konstrukce oddělující technologickou část v podzemí Vřídla od síně s výtryskem. 

„Právě havarijní stav této konstrukce si vyžádal uzavření nejatraktivnější části kolonády. Do podzemního prostoru jsme nechali nainstalovat novou akumulační nádrž. Při sanaci jsme vsadili na konstrukce a materiály, které jsou odolnější než ty původní z dob výstavby objektu,“ popsal dosavadní průběh prací náměstek.

Aktuálně se pozornost bude upírat k finální fázi opravy vřídelní síně. Zbývá osadit novou vřídelní mísu, dokončit podlahu haly, nainstalovat obvodové prosklení a repliku degradované skleněné koruny výtryskové haly. 

Bude také odstraněn dočasný venkovní výtrysk Vřídla. Důvodem je podle Petra Bursíka technický stav provizorní betonové mísy.

Nová vnitřní mísa bude vyrobená z nerezu lemovaného prstencem z kamenů. Typickou patinu způsobenou vřídelní vodou získá obložení mísy ještě před instalací.

Termín dokončení druhé etapy rekonstrukce Vřídelní kolonády je stanovený na únor příštího roku. Práce provede stavební firma Bau-stav a město za ně zaplatí téměř 31,5 milionu.

6. listopadu 2020