VIDEO: Kočka divoká se natrvalo zabydlela v Doupovských horách

  • 13
Již pět jedinců kočky divoké zaznamenaly fotopasti v Doupovských horách. Přírodovědci tvrdí, že ve stejné lokalitě se pohybují samec a samice, což jim dává velkou naději do budoucnosti, že by se tato šelma mohla v oblasti rozšířit.

„Kočka divoká trvale osídlila vojenský újezd Hradiště v Doupovských horách.  Její novodobý výskyt byl do nedávna pouze sporadický, a to převážně v oblasti Šumavy a Beskyd. Tento fakt je minulostí. V posledních dnech byla zaznamenána ve vojenském prostoru Hradiště již čtvrtá lokalita, kde fotopast tuto šelmu zachytila,“ uvedl Jiří Sochor z neziskové organizace Rys Ostrovid, která se zabývá ochranou volně žijících šelem.

Kočka divoká (felis silvestris) našla právě v Doupovských horách skvělé útočiště. Společně s rysem jsou jediní zástupci volně žijících kočkovitých šelem na našem území.

Záběry z fotopastí jsou dle ochránců přírody zdařilé. Jak Sochor vysvětlil, nyní probíhá kočičí říje a zvířata se tak vyskytují i na jiných místech, mimo své domovské okrsky, především samci.

„Na jedné z lokalit fotopast v posledních dnech prokázala, že se zde střídavě vyskytuje samec i samice, což je do budoucna pozitivní zpráva. Od léta bylo v tomto prostoru, který spravují Vojenské lesy ČR, vyfoceno pět různých jedinců,“ uvedl Sochor, který sám pro Vojenské lesy a statky zajišťuje monitoring výskytu kočkovitých šelem.

Pracovníci lesů uvedli, že kočky zahlédli. Přírodovědci se tak domnívají, že v oblasti by mohlo být deset až dvacet koček divokých. 

První informace o výskytu kočky divoké v této oblasti sahají do roku 2013, kdy bylo nalezeno uhynulé zvíře, které jevilo znaky kočky divoké. Avšak druhá analýza dle Sochora nejspíše nebyla provedena. Nicméně na základě toho se tu začal pohyb kočky monitorovat.

Kočka divoká se do české krajiny podle odborníků vrací po více než půl století. Ojedinělé výskyty tohoto zvířete byly potvrzeny od roku 2011 na Šumavě, v Českém lese a také v hraničních lokalitách se Slovenskem. Ve většině evropských státech byla téměř vyhubena. Protože je velmi plachá, bývá těžké ji zahlédnout. Pro přírodu je užitečná a zákonem je chráněna.