Martin Havel, nový kandidát ČSSD na hejtmana Karlovarského kraje.

Martin Havel, nový kandidát ČSSD na hejtmana Karlovarského kraje. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Rýsuje se široká koalice, ČSSD představila nového kandidáta na hejtmana

  • 3
V Karlovarském kraji se rýsuje nová koalice. Tvořit by ji měla ČSSD a doposud opoziční ODS, Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí, Alternativa a TOP09 - STAN. Novým kandidátem na hejtmana je sociální demokrat Martin Havel. Komunisté by tak po šesti letech ve vedení kraje skončili.

Návrh široké koalice představili sociální demokraté na čtvrtečním jednání mimořádného krajského zastupitelstva. Protože strany a hnutí zatím sepsaly pouze prohlášení o budoucí spolupráci, zasedání do 9. března přerušily.

ČSSD poté představila nového kandidáta na hejtmana, kterým už nemá být zastupitel Jakub Pánik, nýbrž bývalý hejtmanův náměstek Martin Havel.

„Přemýšlel jsem o tom a situace je taková, jaká je. Kraj je v podstatě bez vedení a naším společným zájmem je dovést jej společně s ostatními nekomunistickými stranami standardním způsobem k řádným volbám. To byl důvod, proč jsem vyslyšel výzvu kolegů a rozhodl se kandidovat na post hejtmana,“ řekl.

Podle krajského šéfa ČSSD Petra Navrátila nemají budoucí koaliční partneři s Martinem Havlem problém. Současná dohoda mezi sociální demokracií a dosavadní opozicí je taková, že ČSSD bude mít hejtmana a čtyři místa v radě, ostatním stranám připadne pět radních, přičemž jedna z nich bude mít hned dva.

„Zatím nemáme přesná jména, proto je nutné zastupitelstvo přerušit. Příští týden jsou jarní prázdniny a nejbližším termínem, kdy jsme schopni se sejít, je pondělí 9. března. To už bychom rádi schvalovali hejtmana,“ řekl Petr Navrátil.

Do poslední chvíle spolu jednaly o koalici i ČSSD a KSČM

Sociální demokraté do poslední chvíle vyjednávali o koalici i s komunistickou stranou, jejichž partnerství před dvěma týdny zkrachovalo. Nakonec se na ničem neshodli a komunisté po šesti letech odcházejí z vedení Karlovarského kraje.

„Myslím si, že bohužel náš bývalý koaliční partner upřednostnil určité svoje ambice a ego a spojil se s pravicovou částí našeho zastupitelstva, byť jsme se tady snažili šest let vytvářet trochu levicovější politiku,“ uvedla Eva Valjentová, hejtmanova náměstkyně za KSČM.

Problémy ve vedení kraje nastaly po podzimních komunálních volbách, kdy na svůj hejtmanský post rezignoval po výzvě kolegů Josef Novotný. ČSSD pak na jeho místo navrhla zastupitele a krajského exšéfa ČSSD Jakuba Pánika, s čímž komunisté nesouhlasili. Vadilo jim, že jej vyšetřovala protikorupční policie v souvislosti se zakázkami placenými ROP Severozápad.

Byť vyšetřování nic neprokázalo, shodli se, že je pro ně ve funkci hejtmana nepřijatelný. Petr Navrátil ve čtvrtek potvrdil, že by jej ale sociální demokraté rádi viděli v nové krajské radě.