Jarmila Sobotová se svým dílem, vazbou knihy Ivanhoe od Waltera Scotta.

Jarmila Sobotová se svým dílem, vazbou knihy Ivanhoe od Waltera Scotta. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Knižní vazby ženy z Lokte obdivují lidé po celém světě

  • 0
Umělecké knižní vazby Jarmily Sobotové jsou zastoupeny v soukromých i veřejných sbírkách, ve svém oboru patří ke světové elitě. Spolu s manželem se zúčastnila více než 150 výstav na čtyřech kontinentech a získala mnoho prestižních ocenění.

Přitom ke knihařině se dostala původně učitelka psycholgie na pedagogické fakultě v Karlových Varech vlastně náhodou. "Před galerií jsem tam potkala pozdějšího manžela, který se knižní vazbou zabýval," vzpomíná Jarmila Sobotová, která nedávno oslavila 65. narozeniny.

V roce 1982 pak společně emigrovali do ciziny. "Ze Švýcarska jsme se dostali do Ameriky, kde můj muž dostal v Clevelandu v Ohiu zaměstnání jako restauratér a po večerech dělal knižní vazby. Nemohla jsem kvůli špatným znalostem jazyka dělat svoji práci a tak jsem mu začala pomáhat," popisuje.

Knižní miniatura Sonetů od Williama Shakespeara.

Knižní miniatura autorky Jarmily Jeleny Sobotové.

Když se po roce 1989 vrátili s manželem Janem do Čech a otevřeli si na náměstí v Lokti obchod s uměleckými knižními vazbami, byla již uznávanou výtvarnicí, ověnčenou mnoha cenami, a tak u tohoto oboru zůstala.

Mezi její nejpovedenější díla patří miniaturní Havran od Poea opravdu ve tvaru havrana, Shakespearův Hamlet ukrytý v lebce, Ivanhoe ve třech dílech, které dohromady vytvářejí středověký hrad.

Miniatura The Tales of Mother Goose od Charlese Perraulta.

"Tuhle knížku mám nejraději," přiznává Jarmila Sobotová. "Je to první vydání z roku 1825, koupila jsem ji v Anglii," vysvětluje.

Nejúspěšnější je Cyrano z Bergeracu, který vyhrál mezinárodní výstavu ve Francii. "Bylo nás asi 1200 ze 46 zemí, kteří jsme měli za úkol výtvarně zpracovat stejnou knihu," vysvětluje elegantní dáma, která získala první cenu.
 
S manželem vytvořili knižních vazeb přes tisíc, velké a náročné knihy připraví třeba jen dvě za rok. Tomu také odpovídají ceny. "Nejlevnější miniatury se prodávají za 200 dolarů, velké knihy i za desetinásobek," říká Jan Sobota.