Vendula Zábelová Vedoucí Městské knihovny Hroznětín, která získala titul...

Vendula Zábelová Vedoucí Městské knihovny Hroznětín, která získala titul Knihovna roku 2015. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Knihovna koupí čtenářům brýle na čtení a na zahradu dá houpací sítě

  • 3
Knihovna roku 2015. Tímto titulem se může pochlubit Hroznětín na Karlovarsku, především díky patnáctileté práci knihovnice Venduly Zábelové. Ta z půjčovny knih vytvořila příjemné místo, kde není problém cokoliv zařídit.

Úspěch knihovny nespadl z nebe. Potvrzuje ho i ocenění za Neobvykle poskytované služby, které knihovna získala před dvěma lety. Toto ocenění okamžitě vyvolalo mnoho otázek. „Je to zvláštní cena, ale bůhví co si o tom nemyslete,“ směje se knihovnice Vendula Zábelová.

Ocenění pro knihovnu

Za co získali v Hroznětíně 1. místo v soutěži Knihovna roku 2015

  • Knihovna disponuje velmi kvalitním fondem a poskytuje širokou škálu služeb na vysoké úrovni včetně netradičních, například balení učebnic, organizace charitativních aktivit.
  • Bohatá nabídka akcí, jimiž se knihovna podílí na kulturním a společenském životě, převyšuje běžný standard.
  • Samozřejmostí je dostatek studijních míst včetně počítačů a přístupu k wi-fi.
  • Přivádí všechny věkové kategorie, z knihovny je oblíbené místo setkávání i skutečné kulturní centrum.

Zdroj: Ministerstvo kultury

Skromně dodává, že ji ani ve snu nenapadlo, že se knihovně ve městě o necelé dvoutisícovce obyvatel povede takovýto republikový úspěch. Za ním stojí především dlouholetá práce, kdy se z původní „špeluňky“ podařilo vykouzlit moderní multifunkční dům, v němž je právě knihovna výkladní skříní.

„Snažíme se tu neustále vymýšlet a jít dopředu, například letos jsme úplně poprvé zorganizovali příměstský tábor,“ popisuje knihovnice, která pro své nápady chodí na procházky do lesa. Pro své čtenáře by se ale rozkrájela.

„Koberec nahoře u pultu už byl třikrát vyčištěn, zatímco mezi regály nikdy. Je to tím, že když přijdou čtenáři, chodím jim pro knihy, na které si vzpomenou,“ směje se při vysvětlování knihovnice Vendula a rázně dodává: „Ale to tam nepište.“ Tím jasně dokládá rozdíl mezi velkou knihovnou a tou její, téměř rodinnou.

„Tady není nikdo anonymní. Všichni se známe. Občas pomáhám s ofocením lékařských zpráv, objednáním autobusu či s dětmi společně hledáme knihy, ze kterých musí do školy zpracovat referát,“ přibližuje některé ze služeb knihovnice.

Pro čtenáře navíc do dalších měsíců připravuje malé, ale podstatné vylepšení zážitku z návštěvy. „Chystám se nakoupit brýle na čtení. Často si je lidé zapomínají nebo se jen na to vymlouvají, ale určitě to ocení,“ věří knihovnice.

Do příštího roku by chtěla navíc zavést zásadní změnu, a tou je čtenářská zahrádka za knihovnou. Pokud se vše podaří, už v příštím létě by si mohli čtenáři vedle Knihovny roku 2015 číst v houpacích sítích nebo v křesílkách. Knihovna jen za minulý rok propůjčila na 9 049 knih.

„Velkou radost mám z návratu čtenářů k českým a slovenským autorům,“ poukazuje na nový trend usměvavá pracovnice.

S mladými čtenáři to však podle ní není vůbec jednoduché. „Když už dorazí, půjčí si fantasy, ale je to spíše výjimkou. Ale i díky dobré spolupráci se základní školou tu máme často návštěvy žáků a musím říct, že už jsem si tu pár mladých nadšených čtenářů vychovala.“