První čtenáři mohli zamířit do nové městské knihovny v Sokolově v úterý. Své...

První čtenáři mohli zamířit do nové městské knihovny v Sokolově v úterý. Své místo našla na Starém náměstí. | foto: ČTK

Sokolov má novou knihovnu, ze zámku se stěhovalo na sto tisíc svazků

  • 0
Po dlouhých šedesáti letech se sokolovské knihovnice přestěhovaly z objektu zámku v Husových sadech do nových prostor na Starém náměstí. Čtenářům se nová knihovna otevřela v úterý. Za rekonstrukci dvou objektů, ve kterých nyní sídlí, radnice zaplatila 46 milionů korun.

Celou částku město hradilo ze svého rozpočtu. „Obyvatelé města si novou knihovnu už zasloužili,“ uvedla starostka Renata Oulehlová.

Od umístění knihovny na Starém náměstí si slibuje kromě většího komfortu pro čtenáře i oživení této části města.

Velké stěhování vypuklo už na konci června. Ještě předtím vyzvaly knihovnice čtenáře, aby se předzásobili čtivem s tím, že zapůjčené knihy mohou vrátit až koncem září bez sankce.

„Lidé na tuto výzvu zareagovali a vypůjčili si skutečně hodně knih. Ušetřili nám tak práci se stěhováním,“ řekla ředitelka knihovny Daniela Drobečková.

Místo lidského řetězu stěhovací firma

I tak bylo stěhování náročným logistickým úkolem. Ze zámku na Staré náměstí bylo totiž nutné přesunout na sto tisíc svazků. I když původně z radnice vzešla idea, že se fond knihovny přestěhuje pomocí lidského řetězu, nakonec vyhrálo prozaičtější řešení.

„Měli jsme na to stěhovací službu,“ potvrdila ředitelka knihovny. 

I tak přesun všech knih trval na přelomu června a července dva týdny. „Knihovnice pak musely ještě knihy zařadit do regálů,“ popsala ředitelka postup prací při stěhování. 

V nových prostorách si polepší všichni. Jak zaměstnanci, tak čtenáři. Daniela Drobečková nejvíce kvituje fakt, že nový objekt je bezbariérový.

„Máme výtah do oddělení pro dospělé čtenáře v prvním patře,“ přiblížila jednu z novinek ředitelka. V zámečku museli i hůře pohybliví lidé zdolat strmé schodiště. 

Další nevýhodou starého sídla knihovny byl nedostatek skladovacích prostor. „Například u fondu pro dospělé se do volného výběru dostala sotva polovina našeho fondu. To vše se nyní zlepší,“ pokračovala Drobečková.

V novém sídle navíc odpadne městu nutnost platit nájemné. Prostory v zámku, kam sice knihovna „pasovala“, ale pro její další rozvoj přestaly vyhovovat, totiž patří kraji. Zato 1 500 městských metrů čtverečních na Starém náměstí dává knihovnicím i veřejnosti doposud netušené možnosti.

V prvním patře najdou čtenáři oddělení pro dospělé, v druhém vzniklo oddělení pro děti. To je navíc rozdělené do dvou sekcí pro menší a větší čtenáře. V přízemí navíc zbylo místo i pro tři přednáškové sály. Jeden větší a dva menší.

„Takže lze nyní souběžně připravovat více akcí,“ nastínil výhody tohoto řešení Vladimír Meluzín, mluvčí sokolovské radnice.

Další novinkou je čítárna v prosklené terase v přízemí objektu. Návštěvníci budou mít podle Meluzína k dispozici i více počítačů. Všechny tyto novinky se navíc neodrazí v cenách služeb knihovny.

„Registrační poplatek zůstane stejný,“ zdůraznil mluvčí sokolovského městského úřadu.