Na sjezdovce v Božím Daru závodili lyžaři v dobových kostýmech i lyžích

  • 0
Lyžaři v dobových kostýmech a na stařičkých ski se v sobotu proháněli lyžařským areálem Neklid na Božím Daru. Uskutečnil se tu osmadvacátý ročník legendárního Kiwicupu. Jde o paralelní slalom v dobovém telemarku, který pořádá Telemark Team Boží Dar.

„Závody, které před lety založil Ota Šimánek, se každoročně konají nejen v telemarku dobovém, ale i novodobém,“ vysvětluje jeden z organizátorů Roman Nepožitek, který se většině lyžníků stará o historické „nádobíčko“, unikátní dřevěné lyže s volnou patou, na nichž je možné sjíždět svah v typicky ladném telemarkovém kleku.

Kvůli závodu se na Boží Dar každoročně sjíždějí týmy nadšenců vyznávajících telemarkový oblouk ze všech koutů republiky. Součástí je i škola skoku. „Pro ty, kdož se bojí skákat, jsme připravili rychlokurz jak se chovat na můstku a jak překonat strach. Heslo zní Už nikdy neprošlápnu můstek,“ přibližuje Nepožitek s tím, že případný neúspěch či naopak vítězství ve slalomu či skoku mohou účastníci zapít v nedalekém Kiwibaru.

A dodává, že lyžníci sjíždějí svah za každého počasí. V minulosti nebylo výjimkou, že se závodilo třeba v dešti nebo dokonce na trávě.

„Ředitel celého klání Ota Šimánek říká, že nejsme tak malý závod, abychom si mohli dovolit jej zrušit,“ směje se Nepožitek, který kromě toho, že dělá pro závodníky servis lyží, také vyrábí z jasanového dřeva repliky starých ski.

„Jakmile je na svahu umělý sníh, původní dřevěné lyže se při jízdě poměrně hodně ničí. Umělý sníh má jinou strukturu než ten přírodní, krystal prostě není vločka. Spousta závodníků proto raději sáhne po replikách a stařičké originály šetří,“ vysvětluje.

Na výrobu lyží potřebuje specifický rovně rostlý kus jasanového dřeva s hustými lety. Jenže jasanů ubývá a sehnat materiál, vhodný na výrobu lyže, bývá dnes už oříšek. „Jasan je tvrdý a pružný. Dodnes se používá, jádro moderní lyže bývá téměř vždy z jasanu. Už jsem zkoušel udělat lyže i z dubu nebo javoru, ale není to ono. Snad ještě se hodí kanadský ořech,“ krčí rameny Nepožitek, který se spolu se členy Telemark Teamu Boží Dar vydal koncem ledna vybrousit formu před Kiwicupem na mistrovství světa v historickém lyžování, které se konalo v rakouském Leogangu.

V konkurenci 160 závodníků z deseti zemí se Božídarští neztratili a v kategorii s nejstarší originální výstrojí, označenou jako Pionýři lyžování, vybojovali hned šest medailí. „Náš Telemark Team totiž lyžuje s důrazem na čistý styl dobového telemarku počínaje spodním prádlem a konče posledním řemínkem vázání,“ zdůrazňuje Roman Nepožitek.

Soutěžní sobotu uzavřel tradiční swingový Kiwiples v hotelu Praha, na kterém nechybělo ani slavnostní vyhlášení výsledků. Prvenství v kategorii žen získala Dana Kubínová z Tanvaldu, za muže nejlépe zvládl telemark Luděk Vystyd z Horní Blatné.