Z úvěru byla financována například stavba Dvorského mostu.

Z úvěru byla financována například stavba Dvorského mostu. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Vary začnou v roce 2024 splácet půjčku na stavbu mostu i opravu kolonády

  • 2
Téměř 60 milionů korun začne od roku 2024 každoročně platit karlovarská radnice. Musí totiž bance splatit úvěr ve výši 700 milionů, který si město vzalo před dvěma roky na investice. Půjčku bude splácet 12 let. A to za situace, kdy klesá počet obyvatel města, a tedy i příjmy z rozpočtového určení daní.

„Půjčka je výhradně na investiční a rekonstrukční projekty,“ říká primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.

„Město vysoutěžilo úvěrový rámec s fixním úrokem nabídnutým Komerční bankou. Úvěr bude splacen koncem roku 2035, tedy za 12 let. Roční splátka jistiny úvěru činí 58,3 milionu korun, na úrocích město zaplatí během celé doby splácení 51 milionů,“ upřesnil Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu.

Pro Karlovy Vary to není první závazek takového rozsahu. Teprve na konci příštího roku doplatí město 600milionový úvěr, který si vzalo kvůli výstavbě KV Areny.

„Roční splátka jistiny byla u tohoto úvěru 40 milionů korun. Na úrocích město doposud zaplatilo 63,8 milionu,“ přiblížil tuto transakci mluvčí. „Peníze z úvěru neprojídáme,“ ubezpečil po jednání radních člen rady města Josef Kopfstein.

Investice a rekonstrukce

Podle primátorky si město vzalo úvěr výhradně na investiční a rekonstrukční projekty. Ty jsou, včetně těch naplánovaných na příští rok, vyčíslené celkovou sumou převyšující 757 milionů korun. Město ale očekává dotace na některé z už uskutečněných investic ve výši téměř 118 milionů.

Největší investicí, kterou město z úvěrových peněz hradilo, byla výstavba nového Dvorského mostu za více než 155 milionů korun. Finance na ni město čerpalo mezi lety 2020 a 2022.

Druhým nejnákladnějším projektem je s více než stovkou milionů rekonstrukce Vřídelní kolonády. V tomto případě ovšem město očekává, že se větší část investovaných peněz, konkrétně 76 milionů korun, vrátí ve formě dotací.

Obdobně je to i s rekonstrukcí autobusových zastávek u Tržnice.

Úbytek obyvatel

Povinnost splácet úvěr však přichází v době, kdy se Karlovy Vary potýkají s problémem úbytku obyvatel, tedy i s nižšími příjmy z rozpočtového určení daní.

„Podle posledního sčítání lidu ubyly čtyři tisíce obyvatel města. Jejich počet se tak pohybuje kolem 45 tisíc. V příštím roce to bude znamenat přibližně o 25 milionů nižší příjmy,“ sdělila primátorka.

Výdaje města se naopak zejména kvůli aktuální energetické krizi výrazně zvyšují. To Andrea Pfeffer Ferklová dokumentovala na příkladu KV Areny: „Za energie bude v příštím roce aréna platit pět milionů korun měsíčně.“