Ministr dopravy Vladimír Kremlík při právní návštěvě Karlových Varů oznámil...

Ministr dopravy Vladimír Kremlík při právní návštěvě Karlových Varů oznámil mimo jiné termín dokončení dálnice D6. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Z Varů do Prahy se po dálnici pojede v roce 2026, slíbil ministr dopravy

  • 123
Dálnice D6 by mohla být dostavěná v září 2026. Oznámil to ministr dopravy Vladimír Kremlík během své návštěvy Karlovarského kraje.

„Ke každé dálnici jsem si nechal zpracovat speciální podklad, který budu chtít zveřejňovat,“ uvedl Vladimír Kremlík (nestr. za ANO). Dokumenty by podle něj měly obsahovat i plán, jak výstavbu konkrétního úseku dálnice urychlit. S tím mají pomoci také koordinátoři.

„Budou pomáhat při výkupech pozemků, které protahovaly procesy přípravy,“ řekl ministr. Celková délka D6 je 144,9 kilometru, zprovozněné úseky měří celkem 37 kilometrů, aktuálně se staví 14,7 kilometru.

Část D6 v úseku Karlovy Vary - Bošov nakonec bude v plné šířce 25,5 metru, namísto původně navržených 21,5 metru, což by znamenalo také nižší povolenou rychlost. Právě proti užší variantě, se kterou souhlasila v roce 2015 centrální komise ministerstva dopravy, před časem vystoupilo krajské zastupitelstvo.

Podle Kremlíka stojí za přehodnocením návrhu několik argumentů. Například ten, že širší varianta má oporu v posudku EIA.

„Sešla se centrální komise, argumenty vyhodnotila a rozšíření schválila, takže z mého pohledu je to dobrá práce,“ uvedl ministr.

Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) změnu uvítala. „Jsem moc ráda, že to centrální komise uznala a stanovisko přehodnotila,“ řekla. Podle ní je nelogické, aby několik desítek kilometrů směli jet řidiči pouze 110 kilometrů v hodině, zatímco pro zbytek dálnice by platila maximální rychlost 130.

„Nemluvě o tom, že šíře dálnice je důležitá i z bezpečnostního hlediska,“ podotkla hejtmanka.

Změny u Bochova

Ministerstvo dopravy se chce zabývat také námitkami Bochova, který žádá posunutí mimoúrovňové křižovatky na D6. „Z mého úhlu pohledu jsou argumenty, které předestřel Bochov, relevantní,“ sdělil Kremlík.

Za týden proto chce jednat o druhé variantě, a to se zástupci ministerstev, Ředitelství silnic a dálnic, Bochova a kraje. Jeho zastupitelstvo zasedá v pondělí 23. září a schvalovat bude materiál odůvodňující, proč druhou variantu rovněž podporuje.