Potíže postihly lidi u několika stánků, je mezi nimi i Becher Bar u hotelu Thermal, což redakci potvrdil vedoucí produkce MFF Petr Lintimer. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Voda byla v pořádku. Příčina nevolnosti lidí na festivalu je dál nejasná

  • 2
Hygienici ani po týdnu nezjistili, proč čtyři desítky zaměstnanců stánků v těsném sousedství hotelu Thermal postihly v době karlovarského filmového festivalu zažívací potíže. Odebrané vzorky žádné vodítko neposkytly.

„Mohu potvrdit, že v žádném ze vzorků biologického materiálu, které byly odebrány postiženým s prvními klinickými příznaky, nebyla prokázána přítomnost nepříznivé patogenní mikroflóry,“ uvedla Michaela Zajíčková, mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary.

Podle ní to byla jednorázová lokální epidemie. První vzorky hygienici odebrali v sobotu 30. června, kdy lidé poprvé trpěli zvracením a průjmy. Další vzorky odebírali 1. července.

Jasno do případu nevnesly ani výsledky analýzy čtyř vzorků vody, které odebrali 2. července pracovníci Zdravotního ústavu z Ústí nad Labem. „Ani v těchto vzorcích nebyla prokázána přítomnost nepříznivé mikroflóry,“ podotkla Zajíčková.

Zdroj vzniku zdravotních potíží postižených zaměstnanců produkční a marketingové agentury, která provoz stánků zajišťovala, hygienici stále hledají. Jak budou dále postupovat, ale neupřesnili.

„Všechny postižené spojuje konzumace vody z vodovodní přípojky, ze které byla voda vedena k jednotlivým stánkům. Jednalo se o vodu určenou pouze pro zaměstnance,“ podotkla Zajíčková.

Zdravotních a hygienici zaznamenali další případy nevolností i 3. července. „Souvislost s šetřenou jednorázovou lokální epidemií se ale neprokázala,“ doplnila Zajíčková.

Zažívací problémy spojené s průjmy a zvracením řešili lékaři Karlovarské krajské nemocnice v noci z 30. června na 1. července. Prvotní spekulace o tom, že stánky byly napojené na užitkovou vodu místo pitné vyvrátily už první kontroly na místě.

Čtyřicet lidí se nakazilo u stánku na filmovém festivalu ve Varech (2. 7. 2018)

2. července 2018