Letní kino při filmovém festivalu

Letní kino při filmovém festivalu | foto: Josef Šorfa, MF DNES

Zachovat, nebo zasypat? Karlovy Vary netuší, co s letním kinem

  • 13
Karlovarské letní kino ožívá přes rok jen výjimečně. Tento víkend nabídne své prostory známým českým hudebníkům. Podle některých návrhů města by to mohly být jedny z posledních akcí konané v areálu kina.

Po posledních tónech Jarka Nohavici v letním kině může skončit nejen nedělní koncert, ale také celá další produkce.

Je to jedna z variant, kterou plánují na karlovarském magistrátu. Možností, jak naložit s letním kinem, je několik. Jedna počítá i s radikálním krokem, a to zavezením celého areálu hlínou, do které se následně zasadí tráva. A na zelené louce by vzniklo nové kino a místo pro koncerty. Definitivní verzi by měli schválit zastupitelé.

Tři cesty do budoucna

„Nyní řešíme tři varianty. Prodat, zachovat či pronajmout. Za poslední roky se do letního kina napumpovalo 10 milionů korun. Zpátky se nám díky vstupnému vrátilo 700 tisíc korun,“ vysvětlil ekonomickou stránku náměstek primátora Michal Riško s tím, že ve hře je stále i zachování kina.

Návrhy řešení

Pracovní návrhy, které vznikly na magistrátu, počítají s možnostmi:
Prodat
Pronajmout
Zachovat

Upravit areál za 10 milionů Kč. Opravy nejvíce poškozených míst a úseku by stály 3 miliony.
Zavézt areál a vysadit trávu. Poté by se postavilo podium a jako zázemí by byly pořízeny buňky.

Poslední pokusy o provozování letního kina skončily mizivou návštěvností. Za sezonu 2013 navštívilo všechny mimofestivalové projekce 450 diváků.

Na většinu představení nedorazilo ani 20 diváků. Velkým zastáncem letního kina je patriot a herec Ladislav Gerendáš, který prostřednictvím MF DNES nabídl městu bezúročnou půjčku na nákup potřebné digitální promítačky, bez které se v kině nemohou promítat moderní filmy.

„Nabídka stále platí. Jsem připraven. Oficiálně jsem to na město neposlal, protože jsem věřil, že si to úředníci přečtou v novinách. Myslím, že by to mohlo stačit,“ svěřil se Gerendáš.

Náměstek pro majetek však tuto zprávu slyšel poprvé. „O ničem takovém nevím. Ať si pan Gerendáš sjedná schůzku. Nemám problém se s ním sejít a prodiskutovat vše potřebné,“ vzkázal Riško.

Jiná místa lákají víc

Z několika možností je ve hře i nákup nafukovacího promítacího plátna. To by podle náměstka primátora přineslo řadu výhod. „Mohli bychom promítat podle zájmu. Jednou na Rolavě, poté na AC Startu či na zasypané louce po letním kině. Podle mého nezáleží divákům na tom, jestli je plátno natažené z věže či je na nafukovacím materiálu. Záleží přece na kvalitě obrazu,“ konstatoval Riško.

Slyšet o konci letního kina u Poštovního dvora ale Gerendáš nechce. „Je vůbec Karlovarák? Zažil někdy tu atmosféru? Letos jsem tam byl dvakrát. A bylo to neskutečné. Dokonce ani pořadatelé filmového festivalu nebyli líní a sehnali si moderní digitální promítačku. Proč lidé chtějí ničit něco tak krásného,“ zlobil se Gerendáš a přidal několik peprných slov.

Město argumentuje tím, že ani další drahé opravy nezamezí pronikání vody do prostor pod promítacím plátnem.

Že je karlovarské letní kino přežitkem, opatrně naznačuje organizátor koncertů Vladimír Suchan.

„Karlovy Vary by se měly soustředit na jedno místo. Mimo sezonu to je KV Arena a přes léto pak Rolava. Ta na menší akce stačí. Jsme malý region. Podle mého bychom měli velké akce s nebem nad hlavou směřovat do loketského amfiteátru,“ uvedl pořadatel ze zkušeností s pořádáním akcí v letním kině i v Lokti.