Gjon Perdedaj zachránil před čtrnácti lety ženu před zloději. Sám přitom málem...

Gjon Perdedaj zachránil před čtrnácti lety ženu před zloději. Sám přitom málem přišel o život a stal se z něj invalida. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Cizinec ochránil ženu, čestné občanství mu radní nedali. Už má cenu, tvrdí

  • 4
Jedno ocenění mu stačí, ve městě nežije dost dlouho. K takovému závěru došli karlovarští radní, kteří nedoporučili zastupitelům schválit čestné občanství Gjonovi Perdedajovi. Muž původem z Kosova se před patnácti lety zastal v jedné z pražských ulic staré ženy.

Zloděj, který se ženu snažil okrást, prořízl cizinci hrdlo. Od té doby je ochrnutý, má poškozený mozek a téměř nemluví.

Na udělení čestného občanství jej nominoval primátor Petr Kulhánek (KOA), a to po prosbě karlovarského advokáta Ronalda Němce, který Kosovanovi už několik let pomáhá.

„Důkladně jsem si celou historii případu prostudoval, abych zjistil, zda pan Perdedaj splňuje podmínky. Podle mě je všechno v pořádku a je správné čestné občanství mu udělit. Kolegové však mají jiný názor,“ řekl.

Rady se zúčastnilo osm členů z devíti. Čtyři byli pro a čtyři se hlasování zdrželi, včetně všech radních hnutí ANO.

„Pan Perdedaj už jedno ocenění dostal a pro udělení čestného občanství v jeho případě nevidíme důvod. V Karlových Varech nežije dlouho a myslíme si, že jsou tu lidé, kteří si to zaslouží víc,“ zdůvodnil Čestmír Bruštík, předseda klubu a primátorův náměstek.

Ronald Němec ale vidí věc jinak, neboť více než deset let života, které Gjon Perdedaj strávil v krajském městě, považuje za dobu dost dlouhou.

„Neudělení čestného občanství mě nemrzí kvůli mně či panu Perdedajovi, ale kvůli všem lidem, kteří žijí na okraji společnosti jako žil pan Perdedaj,“ řekl.

Čestné občanství v tomto případě nepovažuje za symbolický akt, ale zprávu všem lidem, kteří se ocitli ve stejné nouzi, jako Kosovan. „Pan Perdedaj žil přes deset let téměř bez dávek, chudý a opuštěný. Město mu nijak nepomohlo. A přesto se nestal člověkem, který by obtěžoval občany - žebral, spal na chodníku, fetoval či páchal trestnou činnost. Každý den vyjde ven a na lidi se usmívá,“ uvedl.

O udělení ocenění budou v úterý rozhodovat ještě městští zastupitelé. Pokud by ve věci čestného občanství nedali na doporučení radních, stalo by se to v Karlových Varech zřejmě poprvé. Pokud Gjon Perdedaj čestné občanství nezíská, Ronald Němec už se o něj dále snažit nebude.