Karlovarský suchar, to je lázeňský unikát chráněný Evropskou unií

  11:58aktualizováno  11:58
Karlovarský suchar, který byl zařazen mezi 22 českých výrobků chráněných Evropskou unií, patří společně s lázeňskými oplatkami k nejznámějším karlovarským výrobkům.

Libuše Jarošová z karlovarské pekárny Trend balí Karlovarské suchary. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Suchar je zažitý jako dietní pochutina. "Dal by se spíše zařadil jako jídelníček zdravé výživy a nikoliv pouze dietní strava," upřesňuje jednatel karlovarské pekárny Trend Ladislav Jaroš. Právě tam se Karlovarský suchar vyrábí.

A už jenom kvůli vodě to není možné nikde jinde než v Karlových Varech. Používá se totiž léčivý pramen přímo z Vřídelní kolonády. Proto dnes suchary nosí evropskou ochrannou značku.

"Zeměpisné označení karlovarského sucharu bylo platné již v minulém století. Aby bylo platné pro celou Evropu a Evropskou unii, museli jsme o to požádat znovu," upřesnil Jaroš.

Ochrana pomůže udržet věhlas tohoto výrobku daleko za hranice České republiky. Karlovarský suchar připomíná svým vzhledem obyčejný toust, ale je mezi nimi zásadní rozdíl.

Důležitou roli hraje voda z Vřídelní kolonády

"Rozdíl je samozřejmě ve způsobu výroby. Karlovarský suchar je vyráběný podle tradiční receptury, která se prováděla v Karlových Varech již v devatenáctém století. Před druhou světovou válkou zde bylo 36 pekáren a všichni suchar dělali. Nejdůležitější je vřídelní karlovarská léčivá voda a způsob zpracování těsta. Pak dvojí pečení. To u toustu není tak prováděné," vysvětlil jednatel.

Suchar se vyrábí tři dny a velký podíl přitom mají ruční práce. "Nejprve se namíchá a zpracuje těsto. Ve formách nejprve asi hodinu odpočívá a pak se peče. Korpus se dá na 24 hodin zrát do komory, kde je stálá teplota a stálá vlhkost. Potom se vyndává z forem, řeže se, restuje se a teprve potom se skládá do krabiček," uvedl Jaroš.

Současný recept je z počátku minulého století

Karlovarský suchar byl již na počátku minulého století velmi důležitou součástí pobytu lázeňských hostů při léčebných pobytech. "Přesný recept z dob dávno minulých se nedochoval. Ten současný je stejný jako na počátku minulého století," dodal Jaroš.

Pekárna vyrábí dva druhy sucharů. Dietní a speciál. Dietní má medicínskou atestaci. Zaměstnanci pekárny radí, že je dobré vyzkoušet suchar s červeným vínem, olivami, sýrem, olivovým olejem. Suchary se dají koupit v lázních a dalších městech Česka. Supermarkety je ale odmítají. Prodávají jiné.

Autor:

Nejčtenější

Odvykli jsme pořádným zimám, říká starosta sněhem sevřeného Božího Daru

Zasněžené silnice na Božím Daru. (9. 1. 2019)

Kalamita, bílá tma, zavřené silnice, zapadlá auta, odříznutý od světa. To jsou slovní spojení, která se v posledních...

Vítr je tak silný, že se ani lyžovat nedá, říká náčelník horské služby

Náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Silný vítr, závěje sněhu a kalamitní stav nouze. Aktuální podmínky v Krušných horách odpočinku na běžkách či...

Boží Dar vyhlásil kvůli sněhu kalamitní stav, dálnici D6 zavřela nehoda

Zasněžený Boží Dar. (11. 1. 2019)

Město Boží Dar odpoledne vyhlásilo kalamitní stav kvůli sněžení. Do města pustí jen auta se zajištěným parkováním....

VIDEO: Sněžení a silný vítr odřízly krušnohorský Boží Dar od světa

V závějích zapadlo na Božím Daru několik aut

Sněžení a silný vítr odřízly od dopravního spojení krušnohorský Boží Dar. Policie ráno uzavřela silnici I/25 z...

Na silnici z Plzně na Vary se srazila dvě auta, zranění jsou tři lidé

Nehoda dvou osobních vozidel zkomplikovala dopravu za Plzní směrem na Karlovy...

Vážná dopravní nehoda zkomplikovala ráno dopravu na hlavním tahu z Plzně na Karlovy Vary. Srazila se zde osobní vozidla...

Další z rubriky

Lidé z chebské čtvrti Háje se poprvé projdou po opravené lávce

Téměř po roce se ve čtvrtek po rekonstrukci otevírá lávka do chebské čtvrti...

Lávka do Hájů se po téměř po roce otevírá pro pěší. Obyvatelé chebské čtvrti se po několika měsících dostanou nejkratší...

Vítr je tak silný, že se ani lyžovat nedá, říká náčelník horské služby

Náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Silný vítr, závěje sněhu a kalamitní stav nouze. Aktuální podmínky v Krušných horách odpočinku na běžkách či...

Plný košík hub lze přinést z lesa i v zimě, rostou i pod sněhem

Penízovka sametonohá, jedlá.

Letošní zima přeje houbám. Teploty kolem nuly, které až donedávna v Karlovarském kraji vládly, způsobily, že plodnice...

Najdete na iDNES.cz