Starostka Sokolova Renata Oulehlová (uprostřed) předala zástupcům dodavatelské firmy staveniště, na kterém vyroste dům pro seniory Čtyřka. | foto: Vladimír Meluzín

Největší projekt v historii Sokolova, staví domov seniorů za 150 milionů

  • 4
Společnost, která do ledna 2021 vybuduje v Sokolově nový domov se zvláštním určením pro seniory, dnes převzala staveniště. Nové zařízení se bude jmenovat Čtyřka podle IV. základní školy, na jejíchž základech vyroste.

„Sny se mění v realitu,“ komentovala začátek stavby sokolovská starostka Renata Oulehlová. Výstavba zařízení pro seniory je podle ní největší investicí v novodobé historii města, které ponese veškeré náklady.

Radnice za domov pro seniory zaplatí více než 150 milionů korun. Pro letošní rok je na práce vyčleněná třetina této částky. „Ale i kdyby se dodavateli podařilo postavit objekt za měsíc, jsme schopni to zaplatit,“ zdůraznila Oulehlová.

„Letos se chceme dostat ze zakládání stavby na úroveň prvního nadzemního podlaží,“ uvedl Pavel Kapic, zástupce ředitele stavební divize dodavatelské firmy Algon. Do léta příštího roku by měla podle něj stát hrubá stavba. Finále je naplánované na konec ledna roku 2021.

Do té doby musí radnice ještě vyřešit mobiliář a gastroprovoz zařízení. Tyto dvě položky totiž nejsou součástí zakázky.

„Předpokládaná cena za ně je přibližně 14,5 milionu korun. Soutěžit je budeme v příštím roce,“ řekla starostka Oulehlová.

Po dokončení stavby chce sokolovská radnice jednat s krajem o zařazení domova do systému dotovaných lůžek. Těch bude v zařízení 61, většina v jednolůžkových pokojích. Pouze deset bude dvoulůžkových buď pro manželské páry nebo pro seniory, kteří jednoduše nechtějí být sami.

Nové zařízení pro seniory bude sloužit lidem, kteří se o sebe už nedokážou postarat. „Prioritně bude určené pro sokolovské seniory, nebráníme se ovšem ani možnosti nabídnout zde místo i lidem z jiných částí regionu,“ dodala Renata Oulehlová.

Chystaný domov se zvláštním určením se bude jmenovat Čtyřka. Vznikne totiž na místě, kde stávala IV. základní škola.